VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: rechtsback

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: rechtsback

22 mei om 12:00

Het Eredivisie-seizoen zit erop en dus is het traditiegetrouw tijd voor de samenstelling van het Elftal van het Jaar van VoetbalPrimeur. De bal ligt volledig in jullie handen: wie was de beste rechtsback? Dit zijn de genomineerden, op alfabetische volgorde.

Lutsharel Geertruida (Feyenoord)
Lutsharel Geertruida nam afgelopen weekend het laatste Feyenoord-doelpunt van het seizoen voor zijn rekening. Het lijkt een symbolisch moment, want de kans is groot dat de veelzijdige verdediger alsnog een toptransfer gaat maken. Dat een Duitse topclub als RB Leipzig achter hem aanzit, zegt genoeg over zijn kwaliteiten.

Geertruida startte dit seizoen in alle competitieduels in de basis. Slechts driemaal werd hij gewisseld, in de slotfase bovendien. Hij was ook nog eens goed voor acht treffers en vijf assists.

Siebe Horemans (Excelsior)
In zes seizoenen bij Excelsior groeide Siebe Horemans uit tot een zeer gewaardeerde kracht. Komende zomer maakt de Belg de langverwachte stap naar de subtop, want FC Utrecht legde hem al transfervrij vast. De Domstedelingen strikken een back die zowel verdedigend als aanvallend een meerwaarde kan zijn.

Horemans miste dit seizoen geen wedstrijd in de Eredivisie. Slechts twee keer ging hij voortijdig naar de kant: na zijn goal tegen Ajax in augustus en na zijn rode kaart tegen NEC begin mei. In totaal was hij goed voor drie goals en drie assists.

Yukinari Sugawara (AZ)
Met zijn aanvalsdrift is Yukinari Sugawara inmiddels een bekend gezicht op de rechterflank bij AZ. De Japanner is aan het beste seizoen bezig sinds hij in 2019 naar Nederland kwam. Zijn goede traptechniek valt inmiddels ook op in de rest van Europa. Zelfs Internazionale en Brighton werden al met hem in verband gebracht.

Sugawara zal deze zomer vermoedelijk door de voordeur vertrekken bij AZ. In dertig Eredivisie-duels tekende hij voor vier doelpunten en zeven assists.

Jordan Teze (PSV)
Jordan Teze was de afgelopen seizoenen niet geheel onomstreden bij PSV, maar Peter Bosz lijkt het beste uit hem te halen. Als rechtsback was hij een zeer stabiele factor bij de landskampioen. Met een contract tot medio 2025 staat hij deze zomer voor een belangrijke keuze: gaat hij zijn successeizoen verzilveren of tekent hij bij in Eindhoven.

Teze staat verdedigend zijn mannetje, maar in dertig Eredivisie-optredens was hij daarnaast goed voor liefst negen assists. Daarnaast scoorde hij zelf nog twee keer.

Wie verdient het plekje in het Elftal van het Jaar van VP? Stem in de poll en discussieer mee in de comments!