Eerste vrouwelijke scheidsrechter in Nederlands betaald voetbal

Vrouwelijke scheidsrechter debuteert komend seizoen in Nederlands betaald voetbal

22 mei om 14:59
Laatste update: 22 mei om 15:10

Shona Shukrula wordt de eerste vrouwelijke scheidsrechter op het hoogste niveau bij de mannen in Nederland. Ze zal in het seizoen 2024/2025 toewerken naar haar eerste optreden in de Keuken Kampioen Divisie. Dat meldt de KNVB woensdagmiddag.

Shukrula fluit sinds 2009 wedstrijden voor de KNVB. De voorgaande seizoenen leidde ze wedstrijden in de Tweede Divisie en sinds 2020 was ze actief als vierde official in de Keuken Kampioen Divisie. Ook internationaal maakt Shukrula al vlieguren. Zo floot ze UEFA Women’s Champions League-wedstrijden en EK- en WK-kwalificatie-interlands.

De 32-jarige Alkmaarse reageert verheugd op haar aanstaande stap: "Ik ben onwijs trots op mijn promotie naar de groep scheidsrechters betaald voetbal. Hier heb ik vijftien jaar keihard voor gewerkt. Ik ben blij met het vertrouwen dat de KNVB in mij heeft, maar ik ben er nog niet. Mijn debuut ligt in het vooruitzicht, maar moet nog wel gebeuren. Vanaf nu focus ik me volledig op het maken van mijn eerste optreden als scheidsrechter in het betaald voetbal volgend seizoen."

Eerder maakten Sjoukje de Jong (2001), Nicolet Bakker (2011) en Franca Overtoom (2018) als assistent-scheidsrechters hun debuut in het betaald voetbal. Overtoom vlagt sinds 2020 ook in de Eredivisie. In onder andere Frankrijk, Duitsland en Engeland maakten de afgelopen jaren al vrouwelijke scheidsrechters hun debuut in de Ligue 1, Premier League en Bundesliga.