Dit zijn de scheidsrechters op het EK 2024 in Duitsland

Eén Nederlander en oude bekenden: dit zijn de scheidsrechters op het EK 2024

17 mei om 22:00

Naast 26 landen reizen er komende zomer ook achttien scheidsrechters af richting Duitsland. Ook hun assistent-scheidsrechters, de videowedstrijdofficials en ondersteunende wedstrijdofficials zijn door de UEFA aangekondigd. Zij zullen de leiding krijgen over de 51 EK-wedstrijden. VoetbalPrimeur schept duidelijkheid.

Welke scheidsrechters fluiten op het EK in Duitsland?

In totaal zijn er achttien topscheidsrechters aangesteld door het UEFA-scheidsrechterscomité. Danny Makkelie is de enige Nederlander. Sommige landen worden echter vertegenwoordigd door twee arbiters. Hieronder een overzicht van alle achttien namen en hun nationaliteit:

- Danny Makkelie (Nederland)
- Michael Oliver (Engeland)
- Anthony Taylor (Engeland)
- Jesús Gil Manzano (Spanje)
- Daniel Siebert (Duitsland)
- Felix Zwayer (Duitsland)
- Marco Guida (Italië)
- Daniele Orsato (Italië)
- François Letexier (Frankrijk)
- Clément Turpin (Frankrijk)
- Istvan Kovacs (Roemenië)
- Ivan Kruzliak (Slowakije)
- Szymon Marciniak (Polen)
- Halil Umut Meler (Turkije)
- Glenn Nyberg (Zweden)
- Artur Soares Dias (Portugal)
- Sandro Schärer (Zwitserland)
- Slavko Vinčić (Slovenië)

Nederlanders en regels
Makkelie zal desondanks niet de enige Nederlandse leidsman zijn, die deze zomer actief is op het EK. Hessel Steegstra en Jan de Vries fungeren als zijn assistenten. Rob Dieperink en Pol van Boekel zijn aangesteld als VAR. Serdar Gözübüyük en Johan Balder zijn actief als vierde officials.

Scheidsrechters, assistent-scheidsrechters, VAR's en vierde officials worden per wedstrijd aangewezen door de UEFA. De gehele arbitrage zal worden geselecteerd van de internationale lijst. Regel daarbij is dat niemand een wedstrijd mag leiden uit de groep van zijn eigen land.