Farioli reageert met heerlijke anekdote op Ajax-aanstelling

Ajax-coach Farioli: 'Slaap vaak op de club, want ik wil geen tijd verspillen'

23 mei om 21:34
Laatste update: 23 mei om 22:22

Francesco Farioli vindt het een enorme eer dat hij aan de slag mag bij Ajax. De Italiaan wordt vaak gepassioneerd en tactisch ijzersterk genoemd en dat bevestigt hij in zijn eerste Ajax-interview door middel van lovende woorden en een leuke anekdote.

Farioli krijgt allereerst de vraag of hij de baan bij Ajax gelijk bij hem vond passen. "Dat was precies mijn gevoel. Het voetbal waar ik van hou en het voetbal dat ik wil overbrengen op het veld komt hier vandaan. Dit is één van de weinige clubs ter wereld die zo’n duidelijk DNA heeft op het gebied van speelstijl. Net als het voetbal dat de fans willen zien. Het is een goede match tussen de club en mijn manier van denken en het voetbal waar ik van hou."

Door spelers die met hem werkten werd Farioli regelmatig een 'vakidioot' genoemd en de coach vertelt ook gelijk een anekdote die die beweringen kracht bijzet. "In Turkije en in Frankrijk sliep ik op de club als mijn familie er niet was. Ik wil geen tijd verspillen. Ik wil wakker worden, een koffietje pakken en dan gelijk aan de slag gaan. Ook als de dag wat langer duurde kon ik in de nacht nog aan de slag gaan. Het is dus zeker nodig om een bed klaar te zetten."

Farioli spreekt ook nog lovende woorden over één van zijn voorbeelden: Ajax-icoon Johan Cruijff. "Kijkend naar mentoren en voorbeelden was Cruijff natuurlijk één van de game-changers. Als voetballer en als trainer, in zijn tijd bij Ajax maar ook bij FC Barcelona. Voor alle trainers en voetballiefhebbers die na hem kwamen was het iemand om naar op te kijken. Zijn ideeën en filosofie kwamen eerst, daarna kwam het onderzoeken en daarna kwam de smaak. Vanaf dat moment wist ik dat voetbal een kwestie van smaak is."