Dit is PSV-target Paul Wanner

'Exceptioneel' talent en recorddebutant Bayern: dit is PSV-target Wanner

24 mei om 12:30

PSV heeft Bayern München-talent Paul Wanner op de korrel. De achttienjarige middenvelder, die ook op de flanken uit de voeten kan, geldt bij Der Rekordmeister als een grote belofte. Wie is Wanner? VoetbalPrimeur stelt hem aan je voor.

Wanner zag het levenslicht in Oostenrijk. Hij groeide op in Amtzell, een plaats in de deelstaat Baden-Württemberg. Het talent heeft hij van vader Klaus, die geen onverdienstelijke voetballer was. Klaus Wanner speelde bij onder meer SC Austria Lustenau, waar hij in 1997 promotie naar het hoogste niveau mee afdwong. Het lokale FV Ravensburg was de amateurclub van Wanner junior, voordat hij in 2018 werd opgenomen in de jeugdopleiding van Bayern. Daar doorliep hij de lagere jeugdelftallen, om in juli 2021 op jonge leeftijd doorgeschoven te worden naar de O19.

Recorddebutant
Na amper een halfjaar in de O19, kreeg hij een bijzondere mededeling. Toenmalig trainer Julian Nagelsmann haalde hem op 7 januari 2022 bij de selectie voor de wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach. Bayern kampte met een corona-uitbraak in de selectie en moest zodoende een beroep doen op de nodige jeugdspelers. Wanner viel in en ging met zestien jaar en vijftien dagen de boeken in als de jongste debutant ooit voor Bayern.

Driekwart jaar later, op 12 oktober 2022, voetbalde Wanner zich nogmaals in de geschiedenisboeken. Met zestien jaar en 293 dagen debuteerde hij in de Champions League, tegen Viktoria Plzen. Geen speler in de clubgeschiedenis van Der Rekordmeister maakte op lagere leeftijd zijn debuut in het miljardenbal. Vooralsnog stokt de teller bij acht officiële wedstrijden in de hoofdmacht van Bayern.


Wanner bij zijn debuut voor Bayern München tegen Borussia Mönchengladbach.

Interlandcarrière
Wanner beschikt over een dubbele nationaliteit - Duits en Oostenrijks - en speelt zijn jeugdinterlands voor Duitsland. In 2021 debuteerde hij voor de O17 van Die Mannschaft en inmiddels heeft hij achttien wedstrijden in het Duitse shirt gespeeld. Een interlandswitch is echter niet ondenkbaar. Ralf Rangnick, bondscoach van Oostenrijk, heeft Wanner onlangs uitgenodigd op het complex van de Oostenrijkse bond. Een oproep heeft de middenvelder nog niet gekregen, maar in Oostenrijk - tegenstander van Oranje op het EK - wordt niet uitgesloten dat Wanner in de toekomst zijn interlands voor dat land speelt. Volgens diverse media wil de speler alle tijd nemen, alvorens hij de knoop doorhakt.

'Exceptionele' kwaliteiten
Nagelsmann noemde hem ooit al een 'uitzonderlijk talent', met een 'ongelooflijke techniek'. Wanner is een pure spelmaker, die ploeggenoten in scoringspositie brengt. Mede door zijn geweldige linkerbeen en controle aan de bal, wordt hij in Duitsland vergeleken met Kai Havertz. "Hij is echt een exceptioneel talent, die de 2. Bundesliga al helemaal is ontgroeid", klonk het deze week in #DoneDeal, de transferpodcast van VoetbalPrimeur.

Bekijk hieronder een compilatie van Wanner. Tekst gaat verder onder de video.

Wanner werd dit seizoen uitgeleend aan SV Elversberg, dat elfde is geworden op het tweede niveau van Duitsland. In 28 optredens was de middenvelder goed voor zes goals en vier assists. Vooral het gemak waarmee Wanner voetbalt en tegenstanders uitspeelt, maakte grote indruk in de 2. Bundesliga.

Verbeterpunten
Als Wanner zo goed is, waarom draait hij dan nog niet mee bij de hoofdmacht van Bayern? Hoewel de spelmaker 1.85 meter lang is, moet hij nog werken aan zijn fysiek. Door hem te stallen in de 2. Bundesliga kon hij een heel seizoen wennen aan het seniorenvoetbal.

Bij Bayern ligt Wanner nog tot de zomer van 2027 vast. De Duitsers zijn bereid hem nog één keer te verhuren, daarna moet hij rijp zijn voor het eerste elftal. Mogelijk is PSV de gelukkige en is Wanner volgend seizoen in de Eredivisie te bewonderen. De Eindhovenaren zijn echter niet de enige club met interesse. Onder meer Gladbach heeft ook lijntjes uitstaan.