Supporterscollectief Nederland komt in actie tegen kabinet

Supporterscollectief komt in actie: 'Voetbal moet een volkssport blijven'

24 mei om 13:22
Laatste update: 24 mei om 13:26

Supporterscollectief Nederland wil dat het nieuwe kabinet de voorgenomen btw-verhoging op toegangskaarten voor voetbalwedstrijden in te trekken. Het nieuwe kabinet is van plan om het btw-tarief te laten stijgen van negen naar 21 procent.

Het bezoeken van een voetbalwedstrijd zou 12 procent duurder worden als het btw-tarief stijgt van 9 naar 21 procent. Door deze btw-verhoging zou een seizoenkaart van 250 euro ineens 280 euro kosten en zou een los kaartje van 25 euro stijgen naar een prijs van 28 euro. 'Dat is een groot verschil en maakt het bezoeken van wedstrijden minder toegankelijk. Voetbal moet betaalbaar blijven voor iedereen', schrijft het Supporterscollectief op de eigen website.

'Het kabinet zegt op te komen voor de gewone man, maar maakt het hiermee juist moeilijker voor mensen om volkssport nummer één te bezoeken', aldus Matthijs Keuning, de voorzitter van Supporterscollectief Nederland. Volgens hem wordt het voornamelijk voor jongeren en mensen met lagere inkomens moeilijker om een voetbalwedstrijd te bezoeken. 'De kracht van voetbal is juist dat mensen met verschillende achtergronden hier samenkomen. Dat komt in gevaar als voetbal alleen nog betaalbaar is voor mensen met een goed inkomen. Voetbal moet een volkssport blijven, geen elitesport.'

Het nieuwe kabinet maakte in de week van 13 mei bekend in het hoofdlijnenakkoord dat ze de btw op culturele goederen en diensten willen verhogen. Een week later werd bekend dat ook het voetbal hieronder valt.

Beluister hieronder #DoneDeal met al het transfernieuws uit binnen- en buitenland!