Ten Hag verklaart 'bagger-seizoen': 'Bizar'

Ten Hag ziet verklaring voor United-seizoen: 'Het is slecht, het is bagger'

25 mei om 08:14

Erik ten Hag baalt stevig van het vele blessureleed bij Manchester United. De Nederlandse manager meent dat het van grote invloed is geweest op het seizoen.

United eindigde slechts als achtste in de Premier League, al speelt het zaterdag nog wel de FA Cup-finale tegen Manchester City. "Het is heel teleurstellend. We hebben natuurlijk een slecht jaar, dat is duidelijk. Ik zit nog midden in het seizoen, het échte terugblikken komt later. Maar je neemt jezelf vooraf bepaalde doelen voor, en dit seizoen hadden we de volgende stap moeten zetten", oordeelt Ten Hag in een groot interview met Voetbal International.

De vele blessures gooiden roet in het eten. "Het was continu balanceren op een dun koord. Het is echt bizar. Onlangs had ik in mijn basiself het vijftiende koppel in het centrum van de verdediging staan, ik heb 33 verschillende laatste linies gehad!" Ten Hag moest naar eigen zeggen constant improviseren en compromissen sluiten. "Ik had heel duidelijk voor ogen welke richting we op moesten, maar door al die blessures, en een aantal andere issues buiten het veld, krijg je dat nooit voor elkaar. In dit hele seizoen hebben we maar twee wedstrijden gehad dat we de selectie nagenoeg compleet hadden."

Ten Hag had op voorhand nog een vaste kern in zijn hoofd. "Met Onana op doel, achterin met Dalot op rechts, in het centrum met Varane en Martínez, en Shaw op links. Op het middenveld met Casemiro, Mainoo en Bruno Fernandes, en voorin met Garnacho, Højlund en Rashford." Hij moest echter al snel concessies doen, terwijl de verwachtingen onverminderd hoog waren. Daar snapt de ex-coach van Ajax weinig van. "Manchester United is in 2013 voor de laatste keer kampioen geworden, elf jaar geleden, maar de verwachting is wel dat we elke wedstrijd winnen en wel even boven in de Premier League meespelen. Daar is deze club nog helemaal niet klaar voor."

"Wij zouden gaan bouwen. En vorig jaar hebben we een goede stap gezet", gaat de ex-coach van Ajax verder. "Maar dan nog zie je hoe groot United is en dat het nooit goed is. Binnen de club was iedereen tevreden, maar vanuit de buitenwereld klonken wel geluiden als: Je wint de Carabao Cup, je verliest de FA Cup-finale en je bent maar derde… Dan heb je geen realiteitsbesef. Selecties van andere clubs waren gewoon beter", benadrukt hij. Dat neemt niet weg dat dit seizoen tegenvalt. "Laat duidelijk zijn: het is ook gewoon slecht, het is gewoon bagger. Maar ondanks alles staan we wel gewoon in de FA Cup-finale. Meer zit er op dit moment ook gewoon niet in. Met al deze problemen, is dit het maximaal haalbare."

De toekomst van Ten Hag is ondertussen al maanden onderwerp van gesprek. Zelf vernam hij nog niets van de clubleiding over een ontslag. "Ik verneem dat ze alles willen veranderen maar met mij willen bouwen. Dat is tenminste hetgeen wat ze direct tegen mij zeggen en wat ze uitspreken. Ik ben en blijf strijdvaardig. En wat er omheen allemaal wel of niet gaat gebeuren, dat merk ik wel. Dat neigt naar politiek. En daar kan en wil ik me verder niet door laten beïnvloeden."

Bekijk hieronder de nieuwste #Donedeal met alles over de plannen van Farioli in Amsterdam, Feyenoord, PSV, FC Twente, Memphis en nog veel meer: