Ten Hag loopt leeg over Ajax: 'Echt schandalig'

Ten Hag loopt leeg over Ajax: 'Echt schandalig, hoe dom kan je zijn?'

25 mei om 08:32
Laatste update: 26 mei om 20:23

De situatie bij Ajax doet Erik ten Hag veel pijn. De huidig manager van Manchester United neemt in een interview met Voetbal International geen blad voor de mond en haalt hard uit naar de beslissingen die zijn genomen in Amsterdam. "Ze hebben zulke verkeerde beslissingen genomen, het is zo ontzettend slecht gemanaged."

Volgens Ten Hag is veel terug te voeren op het ontslag van Marc Overmars, met wie hij succesvol samenwerkte. "Het vertrek van hem was killing voor de club. Ik blijf erbij dat ik het schandalig vind wat ze Overmars hebben aangedaan. Vanuit clubperspectief was het ook zó dom hoe ze dat hebben aangevlogen, door hem direct voor de bus te gooien", zegt hij tegen VI.

Ten Hag noemt Overmars 'de cruciale en bindende factor in de clubleiding op voetbalvlak'. "Hij bepaalde de voetballijn van Ajax. Zijn slimmigheid, zijn strategisch inzicht. Hij schreef geen letter op papier, maar zette alle lijnen uit. Toen hij wegviel, donderde dat allemaal in elkaar en werd het één grote anarchie in de organisatie", stelt de voormalig succescoach. "Ook omdat Danny Blind lang was weggevallen. Want ook Blind was cruciaal voor Ajax. Samen met Overmars was dat op bestuurlijk vlak een koningskoppel. Met alle respect voor de opvolgers, maar dat was een heel ander niveau."

Paniek kreeg de overhand, oordeelt Ten Hag. "Technisch is het een grote chaos geworden. Op alle vlakken. Kijk bijvoorbeeld eens naar Jong Ajax dit seizoen, die zijn bijna onderaan geëindigd in de Eerste Divisie, dat zegt in mijn ogen altijd heel veel over de technische staat. En de eerste selectie, die is totaal uit balans. Het werd van kwaad tot erger."

Ten Hag ziet dat er veel moet veranderen bij Ajax. "De selectie is volledig in disbalans, daar moet je echt aan gaan schaven. En dat heeft ook tijd nodig, misschien duurt dat nog wel een jaartje, want ze hebben er een puinhoop van gemaakt. Dat kent zijn weerga niet. Hoe hebben ze afscheid kunnen nemen van spelers als Daley Blind en Davy Klaassen? Ik vond dat echt zo schandalig, de manier hoe dat is gegaan. Zo slecht voor Ajax. Ze hadden Davy Klaassen toch nooit weg mogen doen. Zo’n speler is zo belangrijk voor de groep, voor de club. Dat DNA wil je bewaken, moet je bewaken. Daley Blind hetzelfde verhaal. Hoe dom kan je zijn?"

Ten Hag ziet wel overeenkomsten met zijn aantreden in de Johan Cruijff Arena begin 2018. "De balans in de selectie was toen ook niet goed, daar ging ik direct mee aan de slag, maar ik had toen wel een paar echt exceptionele voetballers in de selectie, zoals bijvoorbeeld Dusan Tadic, Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech. En een speler als Frenkie de Jong zat eraan te komen. Dat exceptionele is er nu niet. Wie moet het nu gaan doen?"

De situatie bij Ajax gaat Ten Hag aan het hart, maar een terugkeer heeft hij niet overwogen. Zijn naam viel de afgelopen maanden veelvuldig. "Misschien denken ze dat ik word ontslagen en dat ik daarna beschikbaar ben." Hij heeft er zelf geen seconde over nagedacht. "Ik ben daar totaal niet mee bezig. Meerdere clubs hebben in de afgelopen periode geïnformeerd, maar dat heeft mijn aandacht niet."

Ten Hag is nog altijd vastberaden om te slagen bij Manchester United. Hij liet al weten niet op de hoogte te zijn van een mogelijk ontslag.

Beluister hieronder #DoneDeal met al het transfernieuws uit binnen- en buitenland!