De overgebleven kandidaten om Slot op te volgen bij Feyenoord

Nieuwe Feyenoord-trainer op komst: deze kandidaten zijn nog in de race

27 mei om 10:30

Feyenoord zet vaart achter de zoektocht naar een nieuwe trainer. De Rotterdammers lijken komend weekeinde de opvolger van Arne Slot te willen presenteren. Deze komt vermoedelijk uit het buitenland. VoetbalPrimeur zet de overgebleven kandidaten op een rij.

De afgelopen weken passeerden tal van namen de revue. Volgens 1908.nl is duidelijk dat Nederlandse trainers als Dick Schreuder, Mark van Bommel en Giovanni van Bronckhorst niet (meer) in de race zijn. Ook Borussia Dortmund-assistent Nuri Sahin is naar verluidt afgevallen. Daarnaast melden Belgische media dat de ook genoemde Thorsten Fink Sint-Truiden gaat verruilen voor KRC Genk. De Feyenoord-shortlist zou nu nog ‘een klein podium groot’ zijn.

Brian Priske (Sparta Praag, 46 jaar)
Jan Boskamp noemde hem in een vroeg stadium de meest serieuze kandidaat om Slot op te volgen en het clubicoon kreeg gelijk. Brian Priske staat hoog op de shortlist van Feyenoord, weet onder meer Voetbal International. De Deen was assistent bij Kopenhagen en Midtjylland, voordat hij eindverantwoordelijke werd bij die laatste club. Via Royal Antwerp kwam hij bij Sparta Praag terecht. Hij leidde de Tsjechische topclub naar het eerste kampioenschap in negen jaar en dit seizoen meteen naar titelprolongatie.

Priske, zelf oud-speler van onder meer KRC Genk, Club Brugge en het Deense team, bouwde zijn trainerscarrière zorgvuldig op en heeft inmiddels flink wat ervaring. "Ik hou ervan kansen te creëren vanuit goed positiespel, met driehoekjes de tegenstander constant onder druk te zetten. Mijn teams moeten spelen met energie aan de bal, maar óók als we ‘m niet hebben, zodat we de bal snel terugveroveren", zei hij zelf al eens.

Graham Potter (48 jaar, clubloos)
Graham Potter was lange tijd de topkandidaat bij Ajax, maar met de Amsterdammers bereikte hij geen overeenstemming. Bij Feyenoord is hij nog wél in beeld. Potter vestigde naam als trainer van de Zweedse laagvlieger Östersunds FK, dat hij vanaf het vierde niveau naar Europees voetbal leidde. Ook bij Brighton imponeerde de Engelsman, iets wat hem zelfs complimenten van Pep Guardiola opleverde. Bij Chelsea ging het mis, maar in Londen waren de omstandigheden verre van ideaal.

Potter is een gerenommeerde naam, die zijn teams aantrekkelijk laat spelen en tactisch flexibel is. Het kan voor hem interessant zijn om in te stappen bij Feyenoord, waar - in tegenstelling tot bij Ajax - een gedegen fundament ligt. Het is wel de vraag of Potter niet liever wacht op een aantrekkelijke aanbieding uit de Premier League.

Bo Svensson (44 jaar, clubloos)
De naam van Bo Svensson viel vorig jaar voor het eerst, toen Feyenoord zich al voorzichtig voorbereidde op een vertrek van Slot. De 44-jarige Deen kreeg als speler van FSV Mainz 05 een kijkje in de keuken bij toptrainers Jürgen Klopp en Thomas Tuchel. Als coach stond hij voor het eerst op eigen benen bij FC Liefering, feitelijk de beloftenploeg van Red Bull Salzburg. Begin 2021 pikte zijn oude club Mainz hem op.

Svensson gaf zijn visitekaartje af door Mainz te behoeden voor degradatie en vervolgens twee jaar op rij naar het linkerrijtje te leiden in de Bundesliga. Na negen duels zonder zege gingen beide partijen in november vorig jaar uit elkaar. Svensson hanteert met een 3-4-2-1 een iets ander systeem dan Feyenoord gewend is onder Slot.

Marino Pusic (52 jaar, Shakhtar Donetsk)
Marino Pusic was geliefd bij Feyenoord als assistent van Slot. De Bosnisch-Kroatische Nederlander ging in oktober van vorig jaar echter in op een aanbieding van Shakhtar Donetsk. Plots ging het even minder bij de Rotterdammers, waardoor de fans al spraken van een Pusic-effect. Dat bleek mee te vallen, maar Pusic doet het wel uitstekend met de Oekraïense topclub, waarmee hij de dubbel veroverde.

Pusic fungeerde eerder al als rechterhand van Slot bij AZ en kent de werkwijze van de succescoach als geen ander. Bij FC Twente en Shakhtar deed hij bovendien ervaring op als eindverantwoordelijke. Of het genoeg is voor Feyenoord om bij hem aan te kloppen, is afwachten.