Van Basten twijfelt aan Farioli bij Ajax

Van Basten plaatst vraagtekens: 'Ajax neemt een groot risico'

27 mei om 21:28

Marco van Basten vindt dat Ajax een risico neemt met de aanstelling van Francesco Farioli. Het ontbeert de 35-jarige Italiaan aan ervaring om de monsterklus in Amsterdam te klaren, denkt San Marco.

Vorige week werd Farioli, die overkomt van OGC Nice, gepresenteerd door Ajax. "Ik weet het niet. Hij zit er goed uit. Frisse baard, goed geknipt", begint Van Basten bij Rondo op Ziggo Sport ironisch. "Hij is vijf of zes jaar trainer. Daarvoor was hij keeperstrainer, vervolgens reservetrainer. Bij Nice was hij bij een serieuze club. Dat is alles wat ik in principe weet."

"Ik vind dat Ajax een groot risico neemt", benadrukt de voormalig topspits. "Ik weet niet waar het op gebaseerd is. Daar hebben ze vast argumenten voor." Van Basten licht toe waarom hij niet enthousiast is. "Hij is geen trainer over wie je zegt: dat heeft hij daar gepresteerd. Hij is geen trainer met een lange loopbaan. Je komt voor een ingewikkeld probleem te staan. In mijn optiek wordt daar ervaring voor gevraagd. Ik hoop dat ze gelijk hebben, maar niemand kan dat met zekerheid zeggen."

Directeur voetbal Marijn Beuker en technisch directeur Alex Kroes hebben een hoge pet op van Farioli. "Ze zeggen dat hij een trainer is die kan beïnvloeden en die heel hard werkt. Dat zeggen ze allemaal", stelt Van Basten. "Het enige wat ik weet is dat hij geen trainer met een curriculum is waarvan je zegt: dat geeft vertrouwen."