Eredivisie-clubs stemmen in met kunstgrasverbod

Clubs uit betaald voetbal stemmen unaniem in met grote verandering in Eredivisie

28 mei om 18:51

Alle clubs uit het Nederlandse betaald voetbal hebben unaniem ingestemd met een verbod op kunstgras in de Eredivisie. Dat meldt de competitieorganisator dinsdag. De nieuwe regel rond de velden gaat vanaf het seizoen 2025/2026 in.

De competitie zal clubs die nog een kunstgrasveld hebben ook helpen met een vergoeding om over te stappen naar natuurgras of hybride. De regel zat er al even aan te komen, maar dinsdag hebben alle clubs uit het betaald voetbal hier dus mee ingestemd. Eredivisie-clubs waren eerder al akkoord, maar ook elke ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie staat nu achter het idee.

Op dit moment is de enige Eredivisie-club met kunstgras Excelsior. De Rotterdammers vechten echter nog vol voor hun plekje op het hoogste niveau. Mocht NAC in de finale van de nacompetitie over twee wedstrijden winnen van Excelsior, dan speelt volgend seizoen al elke Eredivisie-club op natuurgras. Heracles Almelo speelde dit seizoen nog op kunstgras, maar dat veld wordt op dit moment vervangen voor gedeeltelijk natuurgras.

In de Keuken Kampioen Divisie spelen nog een pak meer ploegen op kunstgras. FC Volendam degradeerde uit de Eredivisie en voegt zich bij het rijtje teams zonder natuurgras. Ook FC Eindhoven, FC Emmen, FC Den Bosch, Helmond Sport, Jong AZ, MVV Maastricht, Telstar en TOP Oss spelen op kunstgras.

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje in aanloop naar de definitieve selectie van Oranje: