Beuker: 'Ajax zoekt type Antony of Neres'

Ajax-directeur Beuker: 'Je zoekt een type Antony of een type Neres'

29 mei om 10:15

Marijn Beuker heeft een tipje van de sluier opgelicht over de zoektocht van Ajax naar nieuwe spelers. Zo geeft de directeur voetbal aan dat de Amsterdammers op rechtsbuiten kijken naar een type Antony of David Neres.

Beuker heeft al een compositie gemaakt van de selectie voor volgend seizoen. Daarnaast heeft hij samen met hoofdscout Kelvin de Lang aan spelersprofielen gewerkt. "Toen duidelijk werd dat ik naar Ajax zou gaan, heb ik regelmatig met Kelvin in Schotland afgesproken. Daar konden we duidelijk maken wat nou de Ajax-speler is", vertelt Beuker in de Pantelic Podcast.

"Het is geen rocket science, maar het is wel lekker dat je allemaal dezelfde taal spreekt", stelt de Ajax-directeur, die aangeeft dat ook trainer Francesco Farioli nadrukkelijk bij de plannen is betrokken. "Je hebt bijvoorbeeld drie verschillende variaties van de rechterspits. Wat betekent dat voor de balans? Afgelopen weekend hebben we dat grondig doorgenomen met Francesco. Vanuit daar ga je zoeken. Wat betekent het voor je scoutingformulieren? Achter de schermen is er een hoop positiefs aan de gang de afgelopen maanden."

Beuker legt uit hoe binnen Ajax aan de selectie wordt gewerkt. "Het start met de spelersprofielen en dan ga je een analyse maken van je eigen ploeg. En je gaat een analyse maken van de rollen die je nodig hebt." Daar heeft Farioli dus ook een stem in. "We hebben uitgebreid met elkaar gezeten en daar heb je goede discussies over. Op basis van gezamenlijke argumenten maak je de keuzes. Maar dat doen alle succesvolle clubs."

Beuker legt uit welk type rechtsbuiten Ajax dan bijvoorbeeld zoekt. "Francesco heeft dynamische spelers aan de zijkant gehad", doelt hij op de periode van de Italiaan bij Nice. "Je zoekt een type Neres of een type Antony. Iemand die vrijkomt achter de laatste linie of iemand die zichzelf vrijmaakt in de laatste linies."

Volgens Beuker staat of valt alles met de juiste balans. "Wie staat er op tien, wie staat er op zes, wat is jouw rechtsback? Dat is de teambalans die je wil."

Bekijk hieronder de nieuwste #Donedeal met alles over de plannen van Farioli in Amsterdam, Feyenoord, PSV, FC Twente, Memphis en nog veel meer: