Eredivisie-spelers die komende zomer transfervrij zijn

FC Transfervrij Eredivisie: deze spelers zijn deze zomer gratis op te pikken

30 mei om 11:30
Laatste update: 30 mei om 11:41

Elke transferperiode verschijnen er weer nieuwe, transfervrije buitenkansjes op de transfermarkt. Dat geldt ook voor spelers uit de Eredivisie. VoetbalPrimeur stelt een FC Transfervrij op, met daarin de beste spelers in de Nederlandse competitie die deze zomer uit hun contract lopen.

Doelman: Etienne Vaessen (RKC Waalwijk)
De 28-jarige aanstaand Surinaams international gaat RKC na 210 wedstrijden verlaten. Vaessen blonk ook dit seizoen uit bij de Waalwijkers en speelde zichzelf in de kijker bij verschillende clubs. Afgelopen maanden werd hij onder meer gelinkt aan kampioen PSV.

Rechtsback: Joshua Brenet (FC Twente)
FC Twente besloot het contract van Brenet te ontbinden, nadat hij werd veroordeeld tot een maand celstraf omdat hij twee keer zonder geldig rijbewijs had gereden. De dertigjarige rechtsback zit daardoor al enige tijd zonder club. Bondscoach Dick Advocaat selecteerde Brenet voor de aankomende WK-kwalificatiewedstrijden van Curaçao.

Centrale verdediger: André Ramalho (PSV)
PSV wil graag door met de Braziliaanse centrale verdediger; Ramalho heeft nog geen definitieve keuze gemaakt. De 32-jarige stopper speelde afgelopen seizoen 46 wedstrijden voor de Eindhovenaren. Ramalho was een vaste waarde achterin bij PSV en trainer Peter Bosz waardeert hem enorm, maar hij heeft ook opties in het buitenland.

Centrale verdediger: Syb van Ottele (SC Heerenveen)
Van Ottele (22) wisselde afgelopen seizoen basisplaatsen af met wedstrijden zonder enige speelminuten. De tweebenige centrale verdediger kwam in 2021 over van NEC en speelde sindsdien 59 wedstrijden voor SC Heerenveen. Van Ottele gaf een aantal weken geleden aan dat hij zeer waarschijnlijk zal vertrekken uit Friesland. 

Linksback: Ar'jany Martha (Ajax)
Ajax heeft Martha deze maand een nieuw contract aangeboden, maar de club en speler kwamen er niet uit. Onder John van 't Schip debuteerde de twintigjarige linksback annex linksbuiten in de hoofdmacht. Dit seizoen speelde hij twaalf wedstrijden voor Ajax 1 en 23 duels voor Jong Ajax. Voor hem is interesse uit binnen- en buitenland.

Verdedigende middenvelder: Thom Haye (SC Heerenveen)
De 29-jarige middenvelder heeft onlangs afscheid genomen van zijn huidige club, SC Heerenveen. Haye wilde zijn contract in Friesland niet verlengen, omdat hij een buitenlands avontuur ambieert. De Italiaanse promovendus Como toonde al interesse, terwijl ook OGC Nice heeft geïnformeerd naar de controleur met Indonesische roots.

Aanvallende middenvelder: Dani de Wit (AZ)
De Wit (26) heeft aangegeven dat hij naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste wedstrijd voor AZ heeft gespeeld. In 2019 kwam hij over van Ajax en sindsdien speelde hij 188 wedstrijden voor de Alkmaarders. Daarin scoorde hij 46 keer en was hij 21 keer aangever. De aanvallende middenvelder is naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging.

Aanvallende middenvelder: Younes Namli (PEC Zwolle)
De absolute smaakmaker van PEC Zwolle kwam pas afgelopen zomer transfervrij over van Sparta Rotterdam, maar zal komende zomer ook weer voor niets uit Zwolle vertrekken. De 29-jarige Deen was dit seizoen in de Eredivisie goed voor vier doelpunten en acht assists. Daarmee heeft de aanvallende middenvelder annex rechtsbuiten concrete interesse gewekt van FC Utrecht en FC Twente. Ook de traditionele top-drie zou Namli in de gaten houden.

Rechtsbuiten: Alireza Jahanbakhsh (Feyenoord)
De dertigjarige Iraans international zal Feyenoord waarschijnlijk komende zomer gaan verlaten. Naar verluidt gaan de Rotterdammers de optie in het aflopende contract niet lichten. Jahanbakhsh kreeg onlangs al een aanbieding uit het Midden-Oosten, maar mikt op een ander avontuur. Feyenoord heeft met Anis Hadj Moussa de opvolger van Jahanbakhsh al binnen.

Spits: Mats Seuntjens (RKC Waalwijk)
Seuntjens kwam afgelopen winter over van FC Utrecht nadat zijn contract in de Domstad ontbonden werd. Een half jaar later staat de 32-jarige spits voor een transfervrij vertrek uit Waalwijk. De Bredanaar kwam tot twaalf wedstrijden voor RKC. Hierin wist hij één keer te scoren. Daarnaast gaf hij één assist. Seuntjens heeft al contact gehad met zijn oude liefde NAC Breda over een eventuele terugkeer.

Linksbuiten: Othmane Boussaid (FC Utrecht)
De 24-jarige Belg met Marokkaanse roots was afgelopen seizoen één van de absolute smaakmakers van FC Utrecht. Hij gaat zijn contract niet verlengen en zou graag een nieuw avontuur aangaan. Vorige zomer was de Belgische topclub Union Sint-Gillis al in de markt voor Boussaid. Dit seizoen was hij vier keer trefzeker en gaf hij drie assists.

Reservebank
Mathew Ryan (AZ), Stijn van Gassel (Excelsior); Shawn Adewoye (RKC Waalwijk), Redouan El Yaakoubi (Excelsior), Hidde ter Avest (FC Utrecht), Mitchell Dijks (Fortuna Sittard); Julian Baas (Excelsior), Deroy Duarte (Fortuna Sittard), Anas Tahiri (SC Heerenveen), Marco van Ginkel (Vitesse); Iñigo Córdoba (Fortuna Sittard), Lazaros Lamprou (Excelsior), Sylla Sow (NEC), Rajiv van La Parra (Almere City).

Spelers die op het punt staan om bij een (nieuwe) club te tekenen, zoals Gijs Smal (FC Twente --> Feyenoord) en Shurandy Sambo (PSV --> Burnley), zijn niet meegenomen in dit artikel.