Olympiakos wint de Conference League

Olympiakos wint de Conference League en schrijft Griekse geschiedenis

29 mei om 23:41

Olympiakos is de winnaar van de Conference League 2023/2024. In een finale zonder veel spektakel trokken de Grieken uiteindelijk aan het langste eind. Er was verlenging voor nodig, nadat beide Olympiakos en Fiorentina nauwelijks kansen wisten te creëren in de reguliere speeltijd. Ayoub El Kaabi was tóch weer de matchwinner door te scoren in minuut 116.

De openingsfase van de finale, die gespeeld werd in Athene, was hoopgevend. Daniel Podence kreeg na vier minuten een goede kans op de openingstreffer na een fraaie solo, maar Fiorentina-doelman Pietro Terracciano redde knap. In de negende minuut leken de Italianen op voorsprong te komen, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Routinier Giacomo Bonaventura kreeg twee aardige mogelijkheden na twintig minuten, maar ook hij trof het doel niet. De eerste helft bloedde langzaam dood en de ruststand was dan ook 0-0.

In de tweede helft was het langer wachten op de eerste kans; pas in minuut 68 veerde het Italiaanse deel van het stadion op toen Christian Kouamé de grootste kans van de wedstrijd niet wist te verzilveren. Tien minuten later kreeg de Spaanse routinier Vicente Iborra een goede kans op de 1-0 voor de Grieken, maar hij kopte naast.

Er werd niet gescoord in de reguliere speeltijd, waardoor de ploegen gingen verlengen in Athene. Invaller en oud-speler van Fiorentina, Stefan Jovetic, dwong Terracciono in minuut 95 tot een knappe redding met een hard schot. In minuut 116 viel dan tóch het eerste doelpunt; weer was het El Kaabi die het doelpunt maakte voor de Grieken. Er werd lang gekeken door de VAR, maar het doelpunt werd uiteindelijk goedgekeurd. Daarmee wint Olympiakos als eerste Griekse ploeg ooit een Europees toernooi.