VP's Elftal van het Jaar: PSV dominant

VP's Elftal van het Jaar: PSV zéér dominant, Indonesië drukt stempel

31 mei om 12:00

De stembussen zijn gesloten en de VP-achterban heeft gesproken: het VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar is bekend, met dank aan jullie! Na het tellen van de meer dan 30.000 uitgebrachte stemmen is er een gemêleerd gezelschap uit de bus gekomen. Kampioen PSV levert zes spelers, plus de trainer. Feyenoord vaardigt twee spelers af, net als FC TwenteSC Heerenveen maakt het elftal compleet.

Keeper: Lars Unnerstall (FC Twente)
Voor het derde jaar op rij is Unnerstall door jullie opgenomen in het Elftal van het Jaar. Dat de Duitser voor FC Twente onmisbaar is, is haast een understatement. Ook dit seizoen was hij weer bijzonder solide. Op 33-jarige leeftijd mag Unnerstall zich opmaken voor een Champions League-avontuur met de Tukkers.

De Torwart van Twente kreeg ruim veertig procent van de stemmen. Daarmee laat hij PSV-keeper Walter Benítez en Sparta-steunpilaar Nick Olij achter zich.

Rechtsback: Lutsharel Geertruida (Feyenoord)
Lutsharel Geertruida nam het laatste Feyenoord-doelpunt van het seizoen voor zijn rekening. Dat lijkt een symbolisch moment, want de kans is groot dat hij na het EK een transfer gaat maken. Onder de vleugels van Arne Slot is Geertruida de laatste jaren uitgegroeid tot een steunpilaar bij Feyenoord en een bijzonder veelzijdige verdediger.

Geertruida kreeg liefst vijftig procent van de stemmen. Jordan Teze is een goede tweede met 32 procent.

Centrale verdedigers: Olivier Boscagli (PSV) en David Hancko (Feyenoord)
Twee linkspoten in het hart van de defensie, maar jullie keuze was luid en duidelijk. Olivier Boscagli beleefde vermoedelijk het beste seizoen in zijn loopbaan bij PSV. Vooral opbouwend was de Monegask van onschatbare waarde voor het kampioensteam van Peter Bosz. Boscagli weet altijd een ploeggenoot te bereiken met zijn voorwaartse passing.

Boscagli wordt vergezeld door Hancko, de rots in de branding bij Feyenoord. De Slowaak is ontzettend compleet: goed in de opbouw, hard waar nodig en aanvallend indrukwekkend. Een topverdediger pur sang. Hancko kreeg 35 procent van de stemmen, Boscagli volgde met 24 procent.


Linksback: Sergiño Dest (PSV)
De tweede speler van de landskampioen in het Elftal van het Jaar is Sergiño Dest. Met zijn ontembare aanvalsdrang was hij één van de absolute smaakmakers bij PSV. De aanvallende acties van Dest waren een lust voor het oog. De Eindhovenaren willen hem graag definitief overnemen van FC Barcelona, maar zijn knieblessure maakt dit wat moeilijker.

Dest kreeg een overweldigende 55 procent van de stemmen. Zelfs Quilindschy Hartman (30 procent) kon daar niet tegen opboksen.

Controlerende middenvelders: Thom Haye (sc Heerenveen) en Jerdy Schouten (PSV)
Thom Haye was een fel lichtpunt in een wat grijs Heerenveen-seizoen. Hij was verdedigend erg belangrijk, maar leverde ook op aanvallend vlak een grote bijdrage. De middenvelder beschikt over een oogstrelende traptechniek en was mede daardoor betrokken bij acht Friese goals.

Haye wordt vergezeld door misschien wel de beste PSV-aankoop van afgelopen zomer. Jerdy Schouten viel op met ongelooflijk slim en zorgvuldig spel. Hij weet precies wanneer te temporiseren en te versnellen. Daarmee speelde hij zich ook in de EK-selectie van Oranje. Schouten kreeg 16 procent van de stemmen en bleef ploeggenoot Joey Veerman (bijna 13 procent) voor.

Haye is een verhaal apart. Hij maakte eerder dit jaar zijn interlanddebuut voor Indonesië en heeft daar de nodige fans verworven. Zij hielpen hem aan vijftig procent van de stemmen.


Aanvallende middenvelder: Sem Steijn (FC Twente)
Sem Steijn draaide dit seizoen op volle toeren bij FC Twente. Met maar liefst zeventien goals en drie assists was hij onmisbaar en bijzonder belangrijk voor FC Twente. Steijn had daarmee een zeer groot aandeel in het behalen van de belangrijke derde plaats in de Eredivisie.

Steijn heeft met overmacht een plekje in het elftal afgedwongen. Hij kreeg liefst 57 procent van de stemmen.

Rechtsbuiten: Johan Bakayoko (PSV)
Hij sloeg een aanbieding van Brentford af om nog één jaar bij PSV te blijven en die beslissing pakte uitstekend uit voor Johan Bakayoko. De Belg was een belangrijke spil in de kampioensploeg van Peter Bosz en scoorde twaalf keer en gaf negen assists in 33 Eredivisie-optredens. Het lijkt hem interesse van de groten der aarde op te leveren.

Bakayoko kreeg massaal jullie steun: liefst 65 procent stemde op de PSV’er. Yankuba Minteh legde het af met twintig procent van de stemmen.

Spits: Luuk de Jong (PSV)
De winnaar van de VP Award 2024 mag natuurlijk niet ontbreken in dit team. De impact van Luuk de Jong op PSV is groot. Als aanvoerder verzaakt hij nooit en zijn sportieve aandeel is enorm. Met 29 doelpunten werd hij gedeeld topscorer van de Eredivisie en daarnaast was hij liefst vijftien keer aangever.

De prestaties van De Jong werden ook door jullie op waarde geschat met 56 procent van de stemmen. Mede-topscorer Vangelis Pavlidis moest het doen met zestien procent.

Linksbuiten: Malik Tillman (PSV)
Tillman maakte in zijn eerste jaar bij PSV de nodige indruk. De flegmatieke technicus kwam vaak vanaf links en droeg met negen goals en elf assists een belangrijk steentje bij aan het kampioenschap. Ook met zijn dribbels en passing was hij een plaag voor de Eredivisie-verdedigers. Niet voor niets besloot PSV hem al definitief vast te leggen.

Tillman kan op jullie steun rekenen met 47 procent van de stemmen. Het verschil met Igor Paixão (24 procent) is aanzienlijk.

Trainer: Peter Bosz (PSV)
Hij kwam, zag en overwon: de karakteristieke speelstijl van Peter Bosz sloeg razendsnel aan bij PSV. Hij liet de Eindhovenaren tot grote hoogten stijgen in de Eredivisie. Dat resulteert in een indrukwekkend cv van 29 gewonnen duels, vier gelijke spelen en slechts één nederlaag. Met 111 doelpunten voor en 21 tegen zette hij ook een ijzersterk doelsaldo weg.

Bosz kan ook op jullie waardering rekenen met 48 procent van de stemmen. Hij laat Feyenoord-trainer Arne Slot, die naar Liverpool vertrekt, achter zich.