Nederlands bedrijf sleept UEFA voor de rechter: mogelijk gevolgen voor EK

Nederlands bedrijf stapt naar de rechter: mogelijk gevolgen voor UEFA en EK

31 mei om 15:16

Het Nederlandse bedrijf Ballinno heeft een kortgeding aangespannen tegen de UEFA. Ballinno is de uitvinder van het buitenspelsysteem dat gebruikt gaat worden op het EK van komende zomer. De UEFA heeft echter geen toestemming gevraagd aan de uitvinders.

Peter Borst, de eigenaar van Ballinno, is samen met twee ingenieurs het brein achter het buitenspelsysteem. De uitvinding laat een sensor in de bal aangeven wanneer een pass is verstuurd, wat uiteraard cruciaal is om te bepalen of een speler buitenspel staat of niet. De UEFA gaat de software ook gebruiken op het EK in Duitsland, ondanks dat het niet tot een akkoord is gekomen met Ballinno. Daardoor spant het Nederlandse bedrijf nu een kortgeding af.

In 2011 kregen de uitvinders patent op het buitenspelsysteem. Maandag zal de zaak dienen bij het Unified Patent Court, dat zaken behandelt met betrekking tot Europese patenten. Mogelijk volgt de uitspraak in de zaak ook al op maandag. Als Ballinno in het gelijk wordt gesteld, dan mag de UEFA het buitenspelsysteem niet gebruiken op het EK.

Eigenaar Peter Borst reageert tegenover NU.nl op de kwestie. "Misschien dachten ze dat we te klein zijn om het aan te durven de UEFA voor de rechter te slepen. Maar wij zijn trots op onze uitvinding en zullen niet werkeloos toezien hoe anderen het gebruiken zonder onze toestemming. Procederen is de enige optie om onze uitvinding te beschermen tegen ongeoorloofd gebruik."

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal met Gouden Schoen-winnaar en voormalig topschutter Roy Makaay vanuit De Kuip, over Feyenoord, Vitesse, Deportivo La Coruña en veel meer!