'Taylor nog verder onderop de stapel dan Gravenberch'

Verbazing om EK-oproep Gravenberch: 'Dat blijft Kenneth Taylor achtervolgen'

1 juni om 08:18

Dat Ryan Gravenberch is opgenomen in de EK-selectie van het Nederlands elftal, doet de wenkbrauwen fronsen. De Telegraaf-verslaggever Mike Verweij ziet dat de 22-jarige middenvelder de voorkeur krijgt boven iemand als Kenneth Taylor, hoewel hij een bijrol had bij Liverpool én eerder bedankte voor Jong Oranje.

"Dat Gravenberch erbij zit, is op zich ook heel opmerkelijk", oordeelt Verweij in Kick-off, de voetbalpodcast van De Telegraaf. "Hij heeft dit seizoen maar twee keer negentig minuten gespeeld, al is hij wel in 26 van de 38 Premier League-wedstrijden in actie gekomen. Kenneth Taylor heeft het één wedstrijd heel slecht gedaan in het Nederlands elftal, maar hij heeft zich heel knap herpakt in de tweede seizoenshelft."

"Taylor speelde gewoon in Jong Oranje en dat deed Gravenberch niet", vervolgt de Ajax-watcher. "Gravenberch bedankte op het moment dat hij een transfer naar Liverpool had gemaakt. Toen werd er heel stoere taal gesproken door Nigel de Jong, dat hij onderaan de stapel lag. Nou, kennelijk liggen Taylor en Dirk Proper nog verder onderop de stapel. Niet dat ik zeg dat zij in het Nederlands elftal horen, alleen als je een hele stoere maatregel neemt, dan is dat kennelijk ook heel snel weer veranderd."

Valentijn Driessen vindt dat niet meer dan terecht. "Het gaat om de beste spelers. Onderaan de stapel was in augustus vorig jaar en we zitten nu in juni 2024. Dan kijk je gewoon naar de beste spelers. Er is geen hond in Nederland die Kenneth Taylor boven Ryan Gravenberch zou selecteren."

Verweij is desondanks van mening dat de principes van de KNVB weinig waard zijn, terwijl hij ervan overtuigd is dat Gravenberch niet meer dan 45 speelminuten zal krijgen op het EK. Ook daar gaat Driessen niet in mee. "De principes zijn wel iets waard, want hij lag tijdelijk onderaan de stapel. Maar je gaat zo'n jongen met zo veel kwaliteit en potentie toch niet een heel jaar dwarsbomen? Hij zorgt ervoor dat het niveau op de trainingen hoog blijft te liggen. Het is een speler die veel meer meerwaarde heeft dan Kenneth Taylor."

"Taylor heeft Koeman tegen Frankrijk in de steek gelaten en dat blijft hem achtervolgen", vervolgt Driessen. "Taylor heeft voor een groot gedeelte een dramatisch seizoen gehad. Hij heeft zich tegen het einde van de competitie redelijk hersteld, maar dat is tegen NEC en PEC Zwolle. Gravenberch speelt in de Premier League, de beste competitie van de wereld."

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal met Gouden Schoen-winnaar en voormalig topschutter Roy Makaay vanuit De Kuip, over Feyenoord, Vitesse, Deportivo La Coruña en veel meer!