Hoek vol lof over Verbruggen

'Kan zijn dat hij de volgende wordt waar Oranje op kan bouwen á la Van der Sar'

2 juni om 09:13
Laatste update: 2 juni om 20:50

Frans Hoek, de keeperstrainer van Oranje tijdens het WK in Qatar, heeft veel vertrouwen in Bart Verbruggen. Volgens eerstgenoemde moet de 21-jarige goalie de komende jaren de eerste doelman zijn van het Nederlands elftal.

"Als ik kijk naar mijn eigen criteria, dan is Verbruggen de meest logische keuze", aldus Hoek in gesprek met de NOS. "Hij is heel allround. Dat wil zeggen dat hij een goede bijdrage kan leveren aan de opbouw, maar dat hij ook gewoon zijn doel goed kan verdedigen."

Volgens Hoek is Mark Flekken de beste opbouwer, maar zijn Verbruggen en Justin Bijlow beter op de lijn. "Bijlow is ook allround, maar zijn blessures zitten hem in de weg", legt de oud-doelman uit. "En als je niet speelt, ontwikkel je je ook niet."

Verbruggen is de jongste van het trio, maar dit is volgens Hoek geen risico. "Hij heeft een ervaren en goede verdediging voor zich, met daarin ook spelers die oog voor anderen hebben. Virgil (van Dijk, red.) heeft Andries (Noppert, red.) heel veel rust en vertrouwen gegeven door hem te helpen. Ook al op trainingen. Dan zei hij: blijf maar bij je goal, wij lopen het gat wel dicht. Andries werd ook volledig opgenomen in de groep."

Als het aan Hoek ligt, wordt Verbruggen de opvolger van Noppert als eerste doelman van Oranje op een eindtoernooi. "Hij is een natuurtalent. Nu moet hij de potentie omzetten in prestatie", vertelt Hoek. "Dan kan het best zijn dat hij de volgende wordt waar Oranje lang op kan bouwen à la Edwin van der Sar. Maar zo ver zijn we nog niet."

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal met Gouden Schoen-winnaar en voormalig topschutter Roy Makaay vanuit De Kuip, over Feyenoord, Vitesse, Deportivo La Coruña en veel meer!