Geen kunstgrasvelden meer in de Eredivisie

Gevolg van degradatie Excelsior: Eredivisie volgend seizoen zonder kunstgras

2 juni om 20:15
Laatste update: 2 juni om 22:52

Door de degradatie van Excelsior is duidelijk geworden dat er volgend seizoen in de Eredivisie alleen maar wedstrijden gespeeld zullen worden op natuurgras. Dat is voor het eerst in een kleine twintig jaar tijd. 

Heracles Almelo, de eerste club die in de Eredivisie op kunstgras speelde (in 2005), heeft de artificiële ondergrond eind dit seizoen vervangen door natuurgras. Daarnaast degradeerden FC Volendam en Excelsior, dat zondagmiddag aan een 4-1 overwinning op NAC Breda niet genoeg had. De Bredanaars, die ook op natuurgras spelen, stoten dus als laatste promovendus door naar de Eredivisie, dat daarmee volgend seizoen volledig kunstgrasvrij is. 

Daarmee sterft het kunstgrasveld een vroege dood op het hoogste niveau in Nederland. Clubs in het Nederlands betaald voetbal stemden eerder al in met nieuwe regels, waardoor er vanaf het seizoen 2025/26 sowieso al een einde zou komen aan kunstgrasvelden in de Eredivisie. Wel is het vanaf 2025 veroorloofd om op zogeheten hybridevelden, grasvelden versterkt met kunstvezels, te spelen.