El Yaakoubi loopt leeg na degradatie Excelsior

El Yaakoubi loopt leeg na degradatie: 'Veel mensen mogen nu de spiegel pakken'

2 juni om 21:25
Laatste update: 2 juni om 22:54

Redouan El Yaakoubi is na de degradatie van Excelsior helemaal leeggelopen voor de camera van ESPN. De verdediger van de Kralingers heeft op zowel mentaal als fysiek vlak een heel zwaar jaar achter de rug, en deelde vervolgens een ietwat schimmige sneer uit. 

"Als we winnen sta ik hier als man, en als we verliezen sta ik hier als man", begint de zojuist gedegradeerde El Yaakoubi zijn interview met ESPN. "Ik ben hier binnengekomen als aanvoerder, ik ben gepromoveerd en op een gegeven moment is het aanvoerderschap me ontnomen. Ik moest hier toch nog een jaar gaan voetballen, terwijl ik dat op voorhand niet wilde. Dan moet je toch de knop omzetten voor jezelf."

"Ik denk dat de verwachtingen dit jaar anders waren", vervolgt de zichtbaar aangeslagen verdediger, die het gevoel had dat hij niet genoeg erkend werd. "Van mij werd ergens verwacht dat ik de groep op sleeptouw zou nemen, maar aan de andere kant vond ik dat niet de credits daarvoor kreeg. Dat is heel moeilijk geweest. Een innerlijke strijd. Ik ben een winnaar van mezelf en deed dat op natuurlijke wijze, maar had het gevoel dat ik dat podium niet meer kreeg, of had."

Dat was niet de enige reden voor het feit dat El Yaakoubi wilde vertrekken bij Excelsior. "Ook omdat ik het niet eens was met de beslissing", vervolgt hij. "Dan moet je hier nog een jaar voetballen. Ik denk dat ik dit jaar ook het minst fit ben geweest van alle jaren. Dat heeft ook daarmee te maken. Het was een mentale kwestie, je moet jezelf elke keer weer oppeppen om energie te geven op het veld. Maar als de verwachtingen dan anders zijn, wordt het een lang jaar voor jezelf."

De degradatie slaat bij El Yaakoubi in als een bom. "Eén ding is zeker: het heeft niet gelegen aan de spelersgroep." Als de rechtspoot vervolgens gevraagd wordt aan wie het wél heeft gelegen, antwoordt hij ietwat schimmig. "Dat laat ik graag in het midden. Ik snap dat dit soort antwoorden van mij het mooiste zijn om te krijgen, maar omdat ik in mijn emoties ben wil ik daar niks over kwijt. Ik heb dit jaar met name gehoord dat ik die spiegel moet pakken voor mezelf. Ik denk dat heel veel mensen nu die spiegel mogen pakken. Zeker met bepaalde beslissingen die zijn gemaakt en de manier waarop we uiteindelijk dit jaar met mensen zijn omgegaan. Misschien praat ik nu iets te veel, maar het zou ook aan me knagen als ik het niet zou zeggen."