NOS gaat commentator bij EK-duels Oranje afwisselen

NOS gaat commentator bij EK-duels Oranje afwisselen, één debutant

4 juni om 08:15

De NOS wijst niet langer één vaste commentator aan voor de wedstrijden van het Nederlands elftal op het EK. Arman Avsaroglu zal zijn debuut maken als tv-commentator op een eindtoernooi, maar ook Jeroen Elshoff en Jeroen Grueter krijgen minimaal één Oranje-duel.

Grueter en Elshoff verzorgen al jaren het commentaar op EK's en WK's. Op het WK in Qatar was Elshoff de vaste stem tijdens de optredens van Oranje. Hij gaf toen commentaar tijdens alle vijf de wedstrijden. Grueter ontbrak destijds vanwege privéomstandigheden.

Op het EK in Duitsland zullen Grueter en Elshoff minimaal één keer te horen zijn tijdens een wedstrijd van Oranje. Het eerste duel met Polen op 16 juni zal echter van commentaar worden voorzien door een nieuweling. De 34-jarige Avsaroglu verzorgde de afgelopen jaren al geregeld het radiocommentaar bij interlands van Oranje, maar zal nu ook op tv te horen zijn. Hij deed al het vriendschappelijke treffen met Schotland in maart en zal ook de oefenwedstrijd tegen Canada van donderdag verslaan. Hij heeft dus ook de eerste EK-wedstrijd tegen Polen toegewezen gekregen, weet NU.nl.

Na Avsaroglu is het de beurt aan Grueter en Elshoff, die respectievelijk de duels met Frankrijk (21 juni) en Oostenrijk (25 juni) voor hun rekening nemen. De optredens van Oranje na de groepsfase worden pas later verdeeld, net als de EK-finale. De laatste drie keer, bij het WK 2018, EK 2021 en WK 2022, viel steeds Elshoff de eer ten deel om de eindstrijd te verslaan. 

Maandag maakte de NOS al bekend dat onder meer Pierre van Hooijdonk, Ibrahim Afellay, Rafael van der Vaart en Marco van Basten als analist aanwezig zullen zijn.

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alle nieuwtjes omtrent de Oranje-selectie!: