Jeremie Frimpong spreekt nauwelijks Nederlands

Oranje-uitblinker Frimpong spreekt amper Nederlands: hoe kan dat?

6 juni om 22:56
Laatste update: 7 juni om 00:11

Ronald Koeman is in Zeist druk bezig met het klaarstomen van zijn manschappen voor het EK in Duitsland. De voertaal is Nederlands, maar één speler is die taal nauwelijks machtig: Jeremie Frimpong. Hoe kan dat? VoetbalPrimeur zoekt het uit. 

Frimpong wordt op 10 december 2000 geboren in Amsterdam. Op zevenjarige leeftijd verhuist hij met zijn Ghanese ouders naar het Verenigd Koninkrijk. Daar wordt hij in 2010 opgenomen in de jeugd van Manchester City, waar logischerwijs in het Engels wordt gecommuniceerd. Ook met zijn familie begint hij Engels te praten. Na twee seizoenen bij Celtic strijkt hij neer in Leverkusen, waar hij inmiddels is uitgegroeid tot een topspeler. 

Hoewel de 23-jarige Frimpong al zijn interviews in het Engels aflegt, spreekt de rechtervleugelverdediger wel wat Nederlands. "Mijn zus spreekt wel Nederlands en probeert me, als we tijd hebben, de taal een beetje te leren. Ik ken de voetbaltermen al wel. Alles wat tijdens de teammeeting wordt gezegd, kan ik begrijpen, ook al reageer ik in het Engels. Ik leer beetje bij beetje", zei hij eind 2021 tegen de NOS.

Met Koeman beschikt het Nederlands in ieder geval over een bondscoach die ervaring heeft met het aansturen van spelers in het Engels. Koeman was tussen 2014 en 2017 immers werkzaam in de Premier League, bij respectievelijk Southampton en Everton.