'Ondergewaardeerde' spelmaker imponeerde Makaay: 'Zó verschrikkelijk goed'

'Ondergewaardeerde' spelmaker imponeerde Makaay: 'Zó verschrikkelijk goed'

14 juni om 15:15

Roy Makaay speelde gedurende zijn carrière jarenlang voor de Duitse grootmacht Bayern München, maar maakte ook deel uit van het succesvolle Deportivo La Coruña aan het begin van deze eeuw. In #DoneDeal, de podcast van VoetbalPrimeur, zoomt de spits van weleer in op twee imponerende teamgenoten: de spijkerharde Lúcio en de sierlijke middenvelder Juan Carlos Valerón.

Een van de spelers die het meest indruk heeft weten te maken op Makaay is Lúcio, waarmee hij samenspeelde in dienst van Bayern München. "Het grappige is… hij was hard, maar hij was niet gemeen. Als je het over gemeen hebt, dan heb je het over Roberto Ayala, wat ook een geweldige verdediger was. Of Marco Materazzi. Lúcio was gewoon bikkelhard, maar op een normale manier."

Ook het opstomen van de Braziliaan staat Makaay nog goed bij. "Hij veroverde de bal en in drie stappen stond hij naast me. Af en toe zeiden we ook tegen hem: je hoeft ze niet allemaal voorbij te dribbelen. Hij kon de bal onderscheppen en dan zó snel naar voren." Niet alleen won Lúcio in 2002 het WK met zijn land, ook werd hij driemaal kampioen van Duitsland en maakte hij in het seizoen 2009-2010 onderdeel uit van het Internazionale dat onder leiding van José Mourinho de treble won.

Bij de vraag welke voormalig teamgenoot ondergewaardeerd is, hoeft Das Phantom niet lang na te denken. "Ik noem altijd Valerón. Er zijn heel veel mensen die bij het horen van zijn naam vragen: wie is dat? Bij Spanje was het voor hem vaak ook nét niet, al heeft hij wel veel interlands gespeeld (46, red.). Hij was zó verschrikkelijk goed. De mensen die met of tegen hem gespeeld hebben zullen het allemaal met me eens zijn, maar hier in Nederland kennen niet heel veel mensen hem."

Valerón degradeerde in 2000 als speler van Atlético Madrid, en trok vervolgens naar Deportivo La Coruña, dat net kampioen van Spanje was geworden. De technisch begaafde middenvelder groeide uit tot een belangrijke speler in het team dat ‘Superdepor’ werd genoemd. In 2002 won Valerón, als teamgenoot van Makaay, de Copa del Rey en de Spaanse supercup. Na het vertrek van de Nederlandse spits naar Bayern München schopte Valerón het met de Spaanse club nog tot de halve finale van de Champions League, waarin het werd uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaar, het FC Porto van Mourinho.

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal met Gouden Schoen-winnaar en voormalig topschutter Roy Makaay vanuit De Kuip, over Oranje, Bayern en Feyenoord!

Of bekijk de uitzending van #DoneDeal op Youtube!