Oranje op rapport: Frimpong maakt statement, twee onvoldoendes

Oranje op rapport: Frimpong maakt groot EK-statement, twee onvoldoendes

6 juni om 22:42
Laatste update: 7 juni om 00:07

De eerste van de twee oefenwedstrijden van het Nederlands elftal is uitgedraaid op een ruime overwinning. Canada werd in De Kuip met 4-0 verslagen. VoetbalPrimeur geeft rapportcijfers aan de Oranje-internationals.

Bart Verbruggen - 6,5: een dag na de bevestiging dat hij de EK-doelman van Oranje wordt, keepte Verbruggen een degelijke wedstrijd. Heel veel kreeg hij niet te doen. Als het moest, trad de Brighton-goalie vakkundig op.

Lutsharel Geertruida - 7,5: de scouts die ongetwijfeld voor hem op de tribune zaten in De Kuip, zullen met een positief rapport terugkeren naar Liverpool, Londen en München. Geertruida deed vrijwel alles goed aan de rechterkant van de verdediging.

Matthijs de Ligt - 6: leg je bij De Ligt de nadruk op zijn sterke of zwakke punten? Die vraag zal ook Koeman bezighouden. Zijn duelkracht is ongeëvenaard, maar als de ruimtes groter worden houdt het niet over.

Daley Blind - 6: het was voor eerst in 2060 (!) dagen dat Blind weer de aanvoerdersband droeg bij Oranje. Maar om een echte leider op het veld te kunnen zijn, moet het beter. Hij wist de opbouw niet naar zijn hand te zetten.

Micky van de Ven - 7: zijn eerste minuten waren onwennig, maar Van de Ven herpakte zich en denderde zo nu en dan over de linkerflank. De verdediger van Tottenham Hotspur is een serieuze optie voor de basis.

Jerdy Schouten - 7: nog iemand die nadrukkelijk solliciteerde naar een basisplaats op het EK. Schouten was de Schouten van PSV en trok het spel na een moeizame beginfase naar zich toe. Dat had Oranje nodig.

Ryan Gravenberch - 5,5: in de eerste minuut leed Gravenberch gevaarlijk balverlies op het middenveld, resulterend in een mogelijkheid voor Canada. De kans is klein dat de Liverpool-middenvelder nog veel minuten gaat krijgen de komende weken.

Georginio Wijnaldum - 5: Koeman speelt met de gedachte om voor Wijnaldum te kiezen op het EK. Zijn oogappel kon in De Kuip niet aantonen waarom dat zo is. Het leek soms te snel te gaan voor de middenvelder van Al Ettifaq.

Jeremie Frimpong - 8: het is de avond geworden van Frimpong, die in zijn derde Oranje-optreden een groot statement maakte. Een piekfijne assist, een knappe goal... Dit smaakt richting het EK naar meer, véél meer.

Brian Brobbey - 5: voor Brobbey liep de avond uit op een teleurstelling. Hij bleek niet de kapstok die Oranje nodig heeft en miste een één-op-één met de keeper. Extra zuur voor de Ajax-spits: Weghorst loste hem af en scoorde meteen.

Memphis Depay - 6,5: het ging tijdens de wedstrijd veel over zijn haarband, maar Memphis liet zijn voeten spreken. Kort na rust brak hij de ban met zijn 45ste goal voor Oranje. Nog vijf stuks om Robin van Persie te evenaren.

Invallers
Wout Weghorst - x: kwam na 62 minuten binnen de lijnen voor Brobbey, maakte niet veel later een doelpunt, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Donyell Malen - x: kwam na 62 minuten binnen de lijnen voor Frimpong en speelde te kort voor een beoordeling.
Steven Bergwijn - x: kwam na 62 minuten binnen de lijnen voor Memphis en speelde te kort voor een beoordeling.
Stefan de Vrij - x: kwam na 71 minuten binnen de lijnen voor De Ligt en speelde te kort voor een beoordeling.
Virgil van Dijk - x: kwam na 71 minuten binnen de lijnen voor Blind, maakte de 4-0 en speelde te kort voor een beoordeling.
Joey Veerman - x: kwam na 86 minuten binnen de lijnen voor Gravenberch en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Ronald Koeman - 6,5: een 4-0 overwinning op een WK-deelnemer, ruim een week voor de start van het EK. Daar kan Koeman mee thuiskomen. Toch is ook duidelijk geworden dat er nog genoeg werk aan de winkel is. Want wat ging het aanvankelijk moeizaam.