Canadese pers: 'harde les' van Oranje

Canadese pers incasseert 'harde les' van Oranje en 'ieders favoriete cultheld'

7 juni om 06:30
Laatste update: 7 juni om 06:30

De ruime nederlaag in De Kuip zorgt niet voor sombere gezichten in Canada. Na een sterke eerste helft was het Nederlands elftal simpelweg een maatje te groot, concluderen de media in het Noord-Amerikaanse land.

Groot nieuws is het niet, de oefeninterland van Canada in Nederland. Daar is voetbal een te kleine sport voor in het land dat ijshockey, basketbal en honkbal ademt. Toch is het debuut van bondscoach Jesse Marsch voldoende aanleiding om in het 4-0 verlies van woensdagavond te duiken.

'Een 4-0 nederlaag tegen Nederland, dat zevende staat op de FIFA-ranking: de uitslag doet vermoeden dat het helemaal niets was, maar het optreden van de Canadezen gaf genoeg ruimte voor optimisme', schrijft The Athletic. 'Canada maakte onder leiding van Marsch een georganiseerde en gedisciplineerde indruk in de eerste helft en maakte het Nederland een stuk moeilijker dan gedacht.'

'Harde les van Oranje'
Het spelbeeld veranderde in de tweede helft, constateert The Toronto Star. 'Het dominante Nederland liet zijn klasse zien en scoorde na rust vier keer', klinkt het. Dat zag ook Canadian Soccer Daily. 'Canada begon goed, maar vervaagde snel. Het was een harde les voor Marsch bij zijn debuut.'

'Sommige clichés zijn niet voor niets clichés. Een voetbalwedstrijd bestaat uit twee helften, wordt vaak gezegd. Dat bewees Nederland - Canada tot op het bot. Het eerste half uur zag er redelijk uit, maar daarna ging het lopen bij Oranje.'

'Ieders favoriete cultheld'
"Ik denk niet dat 4-0 representatief is voor de wedstrijd", zei Marsch er zelf over na afloop. "Het was een behoorlijk goede prestatie van onze kant." CSD stelt dat de Canadese bondscoach niet per se ongelijk heeft. 'Maar het is maar net naar welke helft van de wedstrijd je kijkt.'

Tot slot wordt Wout Weghorst, die inviel en meteen scoorde, 'ieders favoriete moderne cultheld' genoemd. 'En dan scoorde collega-invaller Virgil van Dijk ook nog. Hij zal hebben moeten lachen om het gemak waarmee hij de 4-0 mocht maken van de chaotische verdedigers van Canada.'