Waarom Weghorst wel en niet bij Ajax past

Weghorst en Ajax: klankbord, topsportcultuur en rol op het tweede plan

7 juni om 14:30
Laatste update: 7 juni om 15:55

Ajax is geïnteresseerd in de diensten van Wout Weghorst. Op het eerste oog is de Oranje-international niet een typische Ajax-spits. Waarom past Weghorst wél en niet bij de Amsterdamse club? VoetbalPrimeur zet de redenen op een rijtje.

Wanneer Chuba Akpom door Ajax verkocht wordt, komt Weghorst concreet in beeld. De 28-jarige Engelsman kan voor een miljoenenbedrag de deur uit en daar staan de Amsterdammers welwillend tegenover. Volgens Voetbal International ziet Weghorst de stap naar Ajax wel zitten.

Waarom Weghorst wél bij Ajax past

Routinier die de taal spreekt
Vorig seizoen trok Ajax liefst twaalf buitenlanders aan; spelers die de Nederlandse taal niet machtig waren en tot op zekere hoogte de cultuur binnen de Amsterdamse club niet kenden. Jordan Henderson werd gehaald om structuur aan te brengen, maar ook de Engelsman lijkt radeloos bij Ajax. De 31-jarige Weghorst heeft een rijk verleden in de Eredivisie en kent de grootte van de club Ajax. Als klankbord voor de selectie kan hij een belangrijke rol vertolken, ook richting de directie.

Kleedkamer op sleeptouw nemen
Het ontbeerde het afgelopen seizoen aan natuurlijke leiders bij Ajax. Steven Bergwijn en Steven Berghuis waren de voornaamste kandidaten om het stokje over te nemen van de vorig jaar vertrokken Daley Blind en Dusan Tadic. Eerstgenoemde kon verbaal niet het verschil maken als aanvoerder, terwijl Berghuis veel geblesseerd was. Weghorst is bij uitstek een speler die zowel de talenten als de oudere spelers kan bereiken. 

Geweldige mentaliteit
Zijn capaciteiten om voorop in de strijd te gaan, is de volgende pré voor Ajax als Weghorst komt. Onder meer Remko Pasveer en Henderson klaagden vorig seizoen over de topsportcultuur binnen Ajax. Weghorst straalt in alles professionaliteit en topsport uit. Door velen wordt hij gezien als een freak, die er alles voor over heeft om het maximale uit zijn carrière te halen. Als hij dit kan uitstralen op zijn medespelers, heeft Ajax in elk geval buiten het veld een versterking erbij.

Kan als invaller iets forceren
Als er nood aan de man is, is Weghorst een ideale speler om als trainer in te kunnen brengen. Louis van Gaal zag dat als toenmalig bondscoach van Oranje op het WK ook: in de kwartfinale tegen Argentinië scoorde Weghorst twee keer. Met zijn manier van afjagen en zijn fysiek is hij een plaag voor iedere defensie als er een slotoffensief aanbreekt.

Waarom Weghorst níet bij Ajax past

Geen 'Ajax-profiel'
Een spits met een fijne techniek is Weghorst in de verste verte niet. Nee, Weghorst is een harde werker die het vooral van zijn arbeidsethos moet hebben. Dat soort spitsen spelen doorgaans niet voor Ajax. De Oranje-spits zal doelpunten nodig hebben om de achterban voor zich te winnen.

Rol op het tweede plan
'Ajax ziet in Brian Brobbey de onomstreden eerste spits, van wie een verkoop alleen wordt overwogen bij een niet te weigeren bod', schetst het Algemeen Dagblad. Het betekent dat Weghorst het zeer waarschijnlijk moet doen met een rol op het tweede plan. Een rol die hij al zijn hele carrière verafschuwt. Donderdagavond, na de 4-0 overwinning van Nederland op Canada, stelde Weghorst nog diep teleurgesteld te zijn dat hij niet de eerste spits van Oranje is.

Conclusie
De match Ajax en Weghorst doet hoe dan ook veel stof opwaaien. De Amsterdammers willen FC Twente te slim af zijn en de spits naar de hoofdstad halen als Akpom vertrekt. Naar verluidt vraagt Burnley, waar Weghorst nog tot medio 2025 onder contract staat, ongeveer vijf miljoen euro. Een bedrag dat Ajax kan ophoesten, zeker als Akpom verkast.