Faber ziet weinig geduld bij jeugdspelers

PSV raakt hoofd opleidingen kwijt: 'Spelers willen al op zestiende spelen'

8 juni om 21:24

Na ruim 35 jaar werkzaam te zijn geweest in Nederland, gaat Ernest Faber afscheid nemen. In 2018 keerde hij terug bij PSV als hoofd opleidingen, maar na zes jaar vindt de Brabander het tijd voor een stap naar het buitenland. Ook is hij kritisch op de jeugdspelers van tegenwoordig.

Faber verruilt PSV aan het eind van de maand voor het Australische Adelaide United. "Ik heb eerder dit jaar bij de directie aangegeven dat de interesse er was", vertelt Faber in gesprek met het Eindhovens Dagblad. "De afspraak was dat ik bij PSV minimaal vijf jaar als hoofd opleidingen zou fungeren. Dat zijn er zes geworden."

Volgens de oud-trainer van onder andere FC Groningen en NEC verandert er veel in opleidingsland. "De wereld waarin we leven verandert steeds sneller, dus een nieuwe generatie ouders en zaakwaarnemers doen hun intrede. Jonge spelers hebben soms zelf al hun eigen mediateam, je kunt het je bijna niet voorstellen. De concurrentie tussen clubs is nog scherper dan voorheen en jongens willen eerder dan ooit hun debuut maken in het eerste elftal", aldus Faber, die vooral moeite lijkt te hebben met dat laatste.

"In mijn ogen kun je best meerdere jaren in Jong PSV spelen, want dan sla je geen stappen over. Maar tegenwoordig willen jonge voetballers soms al met vijftien of zestien al in het eerste staan. In het buitenland ben je met 23 of 24 nog jong, als je echt doorbreekt. Kun je nagaan."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: