Koeman over Oranjekoorts voor EK

Koeman: 'Vertekend beeld van spelers die schijt hebben en geld willen verdienen'

10 juni om 06:55
Laatste update: 10 juni om 18:02

Ronald Koeman ziet enigszins tot zijn verbazing dat de EK-koorts plotseling toeslaat in Nederland. De bondscoach denkt dat het optreden van het Nederlands elftal in het SBS-programma Wij Houden van Oranje hier ook aan bijdraagt.

"Nu hoor je ineens dat de Oranjekoorts stijgt. We spelen één wedstrijd weer wat beter en de grote criticasters lijken weer om. Dat is wel gek om te zien", vertelt Koeman aan de NOS. "Maar ik denk dat wij vanaf het moment dat we hier samenzijn ergens naar toewerken. Je ziet dat het vertrouwen ontstaat. We hebben ook eindelijk een zo goed als fitte groep."

"Er komen fitte spelers binnen, spelers die prijzen hebben gewonnen. Dat helpt allemaal op weg naar een bepaald gevoel", vervolgt Koeman, die in 1988 als speler Europees kampioen werd. "Wij voelen zelf in ieder geval dat er iets ontstaat, maar dat moet je wel op het veld laten zien. Dus ook tegen IJsland."

De keuzeheer werkt langzaam toe naar zijn EK-formatie. "Op een gezonde manier zit er wel eigenwijsheid in deze groep. Hoe ze zijn, hoe ze met elkaar doen", vertelt hij. "Op de training zie je spelers die een actie willen maken, zonder dat het altijd het juiste moment daarvoor is. Daar moet je soms eigenwijs voor zijn."

Koeman: 'Een fantastische groep'

Koeman zag het sentiment rond Oranje keren na de 4-0 zege op Canada, maar ook door het optreden bij Wij Houden van Oranje. "Ik vond het mooi dat mensen konden zien dat dit hartstikke goede jongens zijn", zei hij op de persconferentie. "Er ontstaat wel eens een vertekend beeld, van voetballers die alleen maar veel geld verdienen en die schijt hebben aan de wereld. Dat is niet terecht. Het zijn gewoon normale mensen, leuke gasten. Het is een fantastische groep om mee te werken."