Björn Kuipers reist ook af naar EK in Duitsland

Kuipers onthult: 'Op het EK gaan scheidsrechters het anders doen dan ooit'

10 juni om 11:00
Laatste update: 10 juni om 18:06

Björn Kuipers stopte in 2021 als scheidsrechter, maar zal komende zomer toch een rol spelen op het EK 2024. Het scheidsrechterskorps van de UEFA heeft namelijk grootse plannen, verklapt de 51-jarige Kuipers.

"Op het EK gaan scheidsrechters het anders doen dan ooit. Het onacceptabele gedrag van spelers moet verdwijnen", is Kuipers stellig in gesprek met de NOS. Als 'referee officer' bij de Europese voetbalbond UEFA reist de oud-scheidsrechter komende zomer af naar Duitsland om de actieve arbiters te begeleiden, te beoordelen en aan te stellen.

Ook gaat Kuipers de richtlijnen op gebied van arbitrage op het EK presenteren aan de deelnemende teams. "Daarin ga ik uitleggen wat ze kunnen verwachten van de scheidsrechters." Na belangrijke beslissingen mag enkel de aanvoerder in gesprek gaan met de leidsman, zo lang dat op een rustige manier gebeurt. "Laten we vooral de emotie niet uit het spel halen", licht Kuipers toe.

Maar dat er iets moet veranderen is duidelijk, volgens Kuipers. "We willen een fatsoenlijke, respectvolle dialoog tussen aanvoerder en scheidsrechter. Profvoetballers zijn een voorbeeld voor iedereen op en rondom de amateurvelden. We moeten niet vergeten waarom een scheidsrechter ooit in het leven is geroepen. Omdat er twee teams op het veld staan die het samen niet kunnen regelen."

Kuipers kondigde drie jaar geleden zijn afscheid als scheidsrechter aan. De laatste wedstrijd die hij floot was de finale tussen Ajax en PSV om de Johan Cruijff Schaal in augustus 2021.