Koeman in de weer met Oranje-tweetal: 'Hij wil daardoor soms net iets te veel'

Koeman geeft grote tip over EK-opstelling Oranje: 'Nog één of twee posities...'

10 juni om 20:29

Het merendeel van de Oranje-spelers dat aan aftrap verschijnt tegen IJsland, zal ook gaan starten in de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Dat heeft bondscoach Ronald Koeman verklapt. Koeman is echter nog niet helemaal zeker van beoogde basiselftal.

In gesprek met de NOS krijgt Koeman de vraag of op dit moment voor dezelfde elf namen zou kiezen tegen Polen als in het uitzwaaiduel met IJsland. "Dat weet ik niet", houdt de oefenmeester zich eerst op de vlakte. "Ik denk dat er nog wel één of twee posities zijn waarbij ik nog geen duidelijkheid voor mezelf in heb. Maar grotendeels wel, dat is duidelijk."

Vervolgens wordt Koeman gevraagd naar Xavi Simons en Teun Koopmeiners, die tegen IJsland allebei aan de aftrap verschijnen. "Het is duidelijk dat zij een rol bij hun club hebben en zich daar heel prettig bij voelen. De volgende stap is om die rol hier te nemen en het niveau te halen dat je ook bij je club kunt halen. Maar er zijn altijd spelers die iets meer tijd nodig hebben om hun niveau te halen. Het zijn absoluut spelers die kans maken op basis, laat ik het zo zeggen."

"Bij Teun vond ik in de laatste interlands waarin hij meedeed al dat hij beter was en duidelijk richting zijn clubniveau gaat. Xavi is een hele jonge speler, die het ongelofelijk goed wil doen en zich wil laten zien. Daardoor wil hij soms misschien net iets te veel. Je probeert hem als trainer daarin te helpen", zegt Koeman, die Memphis Depay negentig minuten hoopt te zien tegen IJsland. "Dat willen we graag. Maar het hangt af van het verloop van de wedstrijd."