Van der Vaart wijst Oranje-uitblinker aan: 'Echt geweldig, niet te stoppen'

Van der Vaart wijst Oranje-uitblinker aan: 'Echt geweldig, niet te stoppen'

10 juni om 21:50
Laatste update: 10 juni om 21:59

Rafael van der Vaart is onder de indruk van Memphis Depay, na de eerste helft van het treffen tussen het Nederlands elftal en IJsland. Daarnaast kunnen ook Joey Veerman en Denzel Dumfries op complimenten rekenen van de oud-middenvelder en Pierre van Hooijdonk, terwijl er kritische noten gekraakt worden over doelpuntenmaker Xavi Simons.

Bij rust staat Oranje met 1-0 voor in de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland. Van der Vaart steekt bij de NOS de loftrompet over Memphis. "Ik vind hem megafit en plezier uitstralen. Echt geweldig, helemaal in zijn rol: een paar keer uit de spits, een paar keer in de spits. Hij kiest ook een aantal keer heel goed de diepte. Dan is hij in mijn ogen niet te stoppen. Als je dat dan in de spits hebt lopen, is dat wel lekker. Als hij deze vorm doortrekt, dan komt het helemaal goed. Het is nog maar een oefenwedstrijd, maar alles wijst erop dat hij een aardig toernooi gaat spelen."

Doelpuntenmaker Simons wordt ook besproken. Hoewel de aanvaller voor het eerst trefzeker was in Oranje, is Van der Vaart niet bepaald onder de indruk. "Voor de rest vind ik dat hij weinig goeds heeft gedaan. Dit was wel even lekker, maar ik vond hem daarna niet beter gaan spelen. Er moet wel echt een schepje bovenop, van zijn kant." Van Hooijdonk ziet Simons één ding wel goed doen. "Doordat hij vaak naar binnen komt, ligt er daarnaast heel veel ruimte voor Dumfries. Die maakt daar geweldig gebruik van."

Dumfries was verantwoordelijk voor de assist op Simons, na een fraaie crossbal van Simons. "Weer echt op zijn Dumfries', echt ongelofelijk", zegt Van der Vaart. Van Hooijdonk zoomt vervolgens in op Veerman. "Veerman zijn passing is fantastisch. Die ballen achter de laatste lijn: dat is waar het Nederlands elftal op getraind heeft, hoorden we. Dat komt er ook echt heel goed uit."