Oranje op rapport: één masterclass, één onvoldoende

Oranje op rapport: één masterclass, één onvoldoende, Memphis klaar voor EK

10 juni om 22:38

Het Nederlands elftal kan vol vertrouwen aan het EK 2024 in Duitsland beginnen. IJsland werd maandagavond in de traditionele uitzwaaiwedstrijd met 4-0 verslagen. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de elf basisspelers en bondscoach Ronald Koeman.

Bart Verbruggen - 6: één keer grabbelde hij, maar Verbruggen herstelde zich en kwam daarna niet meer in de problemen. Het was ook niet dat IJsland hem het vuur na aan de schenen legde, al belandde er nog een bal op de paal.

Denzel Dumfries - 7,5: de plotselinge twijfels rond Dumfries en zijn basisplek op het EK kunnen rechtstreeks de prullenbak in. De rechtsback speelde een puike pot, gaf een assist en bewees weer dat hij áltijd thuisgeeft in Oranje.

Stefan de Vrij - 6,5: het was lekker voetballen voor De Vrij, die zich amper in het zweet hoefde te werken. Als rechter centrale verdediger is hij ogenschijnlijk beter op zijn plek dan boezemvriend Matthijs de Ligt.

Virgil van Dijk - 7: net als tegen Canada scoorde hij met het hoofd. Elke EK-deelnemer wenst zich een verdediger - en aanvoerder - als Van Dijk.

Nathan Aké - 7: vrijwel elke hoekschop van Oranje belandde op zijn hoofd. Scoren deed hij niet, maar de kopkracht van Aké is een groot wapen het EK. Verdedigend was hij eveneens soeverein.

Jerdy Schouten - 6,5: omdat Teun Koopmeiners in de warming-up afhaakte met een liesblessure, stond Schouten net als tegen Canada aan de aftrap. De motor van PSV scoorde weer een dikke voldoende.

Joey Veerman - 8: de natuurlijke vervanger voor Frenkie de Jong lijkt zich tegen IJsland in de EK-basis te hebben gespeeld. Voor rust was Veerman de beste man op het veld en bekroonde hij zijn masterclass met een geweldige voorassist.

Tijjani Reijnders - 5,5: hij is een zekerheidje voor Koeman, maar Reijnders kon dit keer niet overtuigen. Bij zijn fout op de achterlijn, waardoor IJsland een grote kans kreeg, leek hij met zijn hoofd nog in Australië te zitten.

Xavi Simons - 5,5: eindelijk heeft Simons zijn doelpunt in Oranje te pakken. Er leek een last van zijn schouders te vallen, maar dat vertaalde zich (nog) niet in een betere prestatie van de 21-jarige dribbelaar.

Memphis Depay - 7,5: Memphis is klaar voor het EK, zoveel is duidelijk. De aanvalsleider van Oranje was energiek, ijverig én straalde plezier uit. Dat hij geen goal achter zijn naam kreeg, is het enige smetje op zijn avond.

Cody Gakpo - 5: Gakpo kon niet aantonen dat Koeman met geen mogelijkheid om hem heen kan. Het warmhouden van een spelersmascotte tijdens het Wilhelmus door zijn trainingsjack weg te geven, was zijn beste actie van de avond.

Invallers
Micky van de Ven - x: kwam na 66 minuten binnen de lijnen voor Aké en speelde te kort voor een beoordeling.
Georginio Wijnaldum - x: kwam na 66 minuten binnen de lijnen voor Schouten en speelde te kort voor een beoordeling.
Donyell Malen - x: kwam na 75 minuten binnen de lijnen voor Gakpo, maakte de 3-0, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Lutsharel Geertruida - x: kwam na 75 minuten binnen de lijnen voor Dumfries en speelde te kort voor een beoordeling.
Jeremie Frimpong - x: kwam na 75 minuten binnen de lijnen voor Simons en speelde te kort voor een beoordeling.
Wout Weghorst - x: kwam na 84 minuten binnen de lijnen voor Memphis, scoorde opnieuw als invaller, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Ronald Koeman - 7: zes dagen voor de EK-start tegen Polen heeft Koeman een Nederlands elftal geboetseerd dat toch met hoge verwachtingen afreist naar Duitsland. En dat is knap. De bondscoach heeft écht wat te kiezen.