Babel voorspelt EK-kansen Oranje

Babel ziet belangrijk verschil: 'Zo'n detail kan net het verschil maken'

11 juni om 11:28

Ryan Babel ziet één belangrijke kracht voor het Nederlands elftal: het teamgevoel. De oud-voetballer denkt dat Oranje een goed EK kan spelen, maar hiervoor moet wel iedereen zijn rol binnen de spelersgroep weten.

In gesprek met Voetbal International blikt Babel vooruit op het komende EK. "In het verleden is wel gebleken: hoe goed onze generatie ook was, alleen maar heel veel goede individuele spelers hebben, is geen garantie op winnen", aldus de 69-voudig Oranje-international. "Als je een team vormt, kun je écht ver komen. Als jongens die niet direct eerste keus zijn, hun rol kunnen accepteren, denk ik dat je een mooi toernooi kunt spelen. Je hebt spelers nodig die in het teambelang denken."

Een verschil met andere landen is volgens Babel dat er bij Oranje minder vastigheden zijn. "Andere landen spelen al jaren met dezelfde jongens, terwijl er bij Oranje veel wisselingen zijn geweest", legt de oud-voetballer uit. "Een paar jongens spelen nu hun eerste eindtoernooi en zijn nog niet echt op elkaar ingespeeld. Die ervaring wordt soms best wel onderschat, vind ik. Zo’n detail kan dan net het verschil maken in bepaalde situaties."

Babel durft niet in te schatten hoe ver het Nederlands elftal gaat komen op het EK. Hij concludeert dat bondscoach Ronald Koeman nog zoekt naar de ideale opstelling. "Laten we hopen dat de ervaren jongens opstaan en in vorm zijn. De verwachtingen zijn misschien niet zo hoog, maar als je kijkt naar de laatste tien à vijftien jaar: als er hoge verwachtingen waren, dan was het drie keer niks, en als er lage verwachtingen waren, dan haalden we bijna de finale. Dus ik ben benieuwd."