Edouard Duplan lyrisch over Oranje-international Jerdy Schouten

Duplan zag het meteen: 'Schouten heeft een ongekende gave, zo'n bijzondere speler'

16 juni om 11:40
Laatste update: 16 juni om 11:40

Jerdy Schouten is mede door de blessure van Frenkie de Jong hard op weg om basisspeler te worden op het EK in Duitsland. Het contrast met het seizoen 2016/17, toen hij nog onder contract stond bij ADO Den Haag, kan haast niet groter. Edouard Duplan maakte de controlerende middenvelder destijds van dichtbij mee en raakte meteen overtuigd, zo vertelt hij aan VoetbalPrimeur. 

"Voordat ik hem voor het eerst ontmoette, hoorde ik van de fysio dat het echt een bijzondere speler was", begint de inmiddels 41-jarige Duplan, die in 2019 bij Sparta Rotterdam stopte als profvoetballer. "Op het veld zag je het meteen. Zijn visie, zijn aannames, hoe rustig hij aan de bal was. Het was echt een genot om naar te kijken, en het was nog zo'n jonge vent."

Schouten, afgelopen seizoen één van de grote uitblinkers bij kampioen PSV, wordt geroemd om zijn rust. Een wapen waar ook Duplan grote waardering voor heeft. "Hij had nooit stress. Je kon hem als laatste man gebruiken en als middenvelder. Elke keer had je het idee: hij heeft zoveel tijd. Maar dat heeft te maken met zijn techniek en de manier waarop hij positie kiest. Dat is echt een ongekende gave. Het lijkt alsof hij nooit in de problemen komt en alleen maar makkelijke passes geeft, maar dat is juist het moeilijkste, om het makkelijk te laten lijken."

De 27-jarige Schouten is inmiddels een gearriveerd speler, die vier jaar lang week in week uit overtuigde bij Bologna. Tegen IJsland (4-0 winst Oranje) speelde hij zijn vijfde interland, en een basisplek op het EK is dichterbij dan ooit. Toch lukte het hem aanvankelijk niet om te overtuigen bij ADO. Hoe dat kan? "Lastig om te zeggen", blikt Duplan terug.


Schouten in 2017 als speler van ADO

"Ik heb niet het idee dat hij iemand is die heel gauw op de deur van de trainer klopt", verklaart de Fransman, die in totaal 251 Eredivisie-wedstrijden speelde. "Als hij niet speelt, dan gaat hij zijn best doen om het te laten zien, maar dan moet hij ook een trainer hebben die dat ziet. Sommige trainers hebben die kwaliteiten niet, om dat te zien."

Voor sommigen komt Schouten door zijn kalmte mogelijk wat onverschillig over, maar daar is volgens Duplan helemaal geen sprake van. "Ik denk dat trainers soms zenuwachtig worden van spelers die kalm en ongepassioneerd lijken, maar het is juist de kracht van Jerdy dat hij nooit in paniek raakt. Het heeft niks met een gebrek aan passie te maken. Het is echt een heel bijzondere speler."