Lessen van Koeman op persconferentie

Zes lessen van Koeman: doelstelling kraakhelder, basisopstelling staat vast

12 juni om 12:30
Laatste update: 12 juni om 12:30

Het Nederlands elftal heeft zijn intrek genomen in Wolfsburg, Ronald Koeman sprak in aanloop naar het EK voor het eerst in Duitsland met de pers. Dit zijn de belangrijkste conclusies na de persconferentie van woensdag.

Kraakheldere doelstelling
Oranje is naar Duitsland afgereisd om de Coupe Henri Delaunay - de trofee - mee terug te nemen naar Nederland. Koeman bevestigt dat het EK pas geslaagd is als de finale op 14 juli gewonnen wordt. "Het is pas geslaagd als we winnen. Anders niet", is de keuzeheer stellig.

Geen nieuwe derde aanvoerder
Frenkie de Jong was na Virgil van Dijk en Nathan Aké de derde captain van Oranje. Er wordt geen nieuwe derde aanvoerder aangewezen. "Het schuift op. Het zijn er nu twee", stelt Koeman, refererend aan Van Dijk en Aké. Als beide verdedigers niet binnen de lijnen staan, draagt de speler met de meeste interlands de aanvoerdersband.

Keuze voor Maatsen is tweeledig
Door de blessures van De Jong en Teun Koopmeiners is Ian Maatsen bij de selectie gehaald. De linkervleugelverdediger overleefde de schifting wegens stevige concurrentie op zijn positie aanvankelijk niet. "Hij is een multifunctionele speler", noemt Koeman als eerste reden om Maatsen terug te roepen van zijn vakantie in Griekenland.

Dat Maatsen op 1 juni nog in actie kwam - hij speelde de Champions League-finale tegen Paris Saint-Germain - is reden twee. "Hij is pas een week buiten activiteit. Alle anderen zijn al drie weken... Ik zou niet weten waar ze zitten", doelt Koeman op de vakanties van andere mogelijke kandidaten.

Géén 26 spelers, Koeman licht toe waarom niet
Koeman maakte zich er hard voor dat de EK-selecties zouden worden uitgebreid van 23 spelers naar 26. De UEFA ging daarin mee, maar door blessure van De Jong en Koopmeiners is Oranje met 25 spelers in Duitsland. De bondscoach wil de groepsdynamiek niet verstoren. "Dat klopt. Maar, het gaat ook over fitheid van spelers."

Frenkie moet in de spiegel kijken
Afgelopen maandag uitte Koeman zich fel richting FC Barcelona, dat De Jong 'niet honderd procent fit' zou hebben laten spelen. De keuzeheer stelt geen spijt te hebben van zijn uitspraken, al laat hij wel weten met de middenvelder te hebben gesproken. "Het ligt, en dat is alles wat ik erover ga zeggen, ook bij de speler." Dat De Jong dus niet vrij van enkelklachten heeft gespeeld, is volgens Koeman ook eigen verantwoordelijkheid en niet enkel de schuld van Barça.

Basisopstelling tegen Polen staat vast
Mits er geen gekke dingen gebeuren, heeft Koeman in zijn hoofd wie er aanstaande zondag tegen Polen gaan starten. Voor het duel met IJsland had de bondscoach nog op twee posities vraagtekens. "Ik ben er wel uit, ja. Je neemt alles mee wat je vanaf de eerste dag hebt gezien. Dan kom je uiteindelijk tot een elftal, dat zit wel in mijn hoofd."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: