Advocaat herkent wat Koeman doormaakt voor EK met Oranje

Advocaat begrijpt Koeman: 'Zo'n speler wordt ballast, kun je er niet bij hebben'

13 juni om 09:26

Dick Advocaat weet als geen ander wat Ronald Koeman doormaakt als bondscoach van het Nederlands elftal in aanloop naar een groot eindtoernooi. Pas als het balletje zondag om 15.00 uur begint te rollen, weet de bondscoach pas écht hoe Oranje ervoor staat. Tot die tijd overheerst er spanning en stress.

"De voorbereiding, met alles wat daarbij hoort, duurt zó lang", begint Advocaat zijn verhaal tegen De Telegraaf. "Al ben je als bondscoach nog wel wat frisser dan de spelers, die met het overvolle programma een loodzwaar seizoen achter de rug hebben. Meer dan ervoor zorgen dat alles rondom de selectie tot in de puntjes is geregeld, kun je als coach niet doen. En zo te zien hebben de KNVB en Ronald dat weer uitstekend voor elkaar. Maar het kan niet anders dan dat hij naar de eerste wedstrijd snakt."

De voorbereiding van Oranje verliep echter alles behalve vlekkeloos, zag ook Advocaat. Koeman zag Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners afhaken en moet zich nu zonder het duo richten op het EK. "Hoe hard het ook klinkt: het leven gaat door. En dus moet je zoiets snel afsluiten om direct weer de focus te hebben. Ik vind het ook een verstandig besluit om Frenkie er niet bij te houden in de hoop dat hij later in het toernooi alsnog kan spelen. Zo’n speler wordt ballast en die kun je er niet bij hebben. Met alle respect voor Frenkie, uiteraard", aldus Advocaat.

Zondag 16 juni trapt Oranje zijn EK af tegen Polen. De wedstrijd start om 15.00 uur in Hamburg.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: