Poolse journalist deelt verwachtingen over duel met Oranje

Polen leeft met bibbers toe naar Oranje: 'Nederland kan zeker halve finale halen'

16 juni om 09:15
Laatste update: 16 juni om 09:15

Oranje trapt het EK zondag eindelijk af, met een wedstrijd tegen Polen. Hoe kijkt men in Polen aan tegen het Nederlands elftal? Wie zijn de uitblinkers bij de Polen, wat zijn de verwachtingen en waar liggen de kansen voor Oranje? VoetbalPrimeur steekt zijn licht op bij Sebastian Muraszewski, sportverslaggever van het Poolse TVP Sport

Net als Oranje hebben de Polen te maken met een aantal uitvallers. En niet de minste: Robert Lewandowski doet niet mee tegen Nederland. "In Polen zijn die blessures ook wel onderwerp van gesprek, maar iedereen ziet Oranje als favoriet om deze wedstrijd te winnen. De Poolse fans denken dat dit het lastigste duel uit de poule is: de supporters hopen dat Frankrijk na twee speelrondes al door is en het dan rustig aan doet tegen ons."

Hoe kijkt men in Polen naar Oranje?

Muraszewski vertelt dat de Polen een positief beeld hebben van Oranje. De supporters en critici verwachten dat het Nederlands elftal ver kan komen op het EK. "De Poolse fans hebben de algehele kwaliteit van Oranje wel hoog zitten. Het is echt een toernooiteam dat altijd goed is op een EK en WK. Misschien niet als topfavoriet, maar Nederland kan erg ver komen. Een halve finale is zeker mogelijk."

Eén linie van Oranje valt met name op in Polen: de verdediging, die als wereldtop wordt aangemerkt. "Jullie Nederlanders hebben het achterin goed voor elkaar. Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk zijn spelers over wie het meest wordt gesproken in Polen. Wij verwachten wel dat Oranje met vier verdedigers zal spelen. Bij Polen was de defensie ook niet zo goed als de mensen hadden verwacht in de wedstrijd tegen Turkije (2-1 winst, red.), dus daar ligt wel de nadruk op."

Poolse uitblinkers

Ondanks het uitvallen van Lewandowski, ziet Muraszewski dat de selectie van Polen nog genoeg kwaliteit herbergt. Zo moet Oranje oppassen voor een negentienjarig talent van Bologna. "Ik denk dat Nederland moet letten op Kacper Urbánski. Een jonge speler die het goed heeft gedaan in de duels met Oekraïne en Turkije. Mensen zeggen ook dat het Poolse team heel ervaren is en er vooral oude spelers rondlopen, maar de bondscoach experimenteert ook graag met de jongere spelers. Dat zag je perfect in de wedstrijd tegen Oekraïne."

Doordat Lewandowski er niet bij is, moeten andere spelers opstaan in de aanval. "Piotr Zielinski en Úrbanski zullen nu de aanvallende leiders gaan zijn. Ze hebben ook wel laten zien dat ze dit kunnen. Voor Nederland zal Memphis Depay dat vooral moeten gaan doen. Ik denk dat Nederland vol de druk erop houdt de hele wedstrijd en dat onze keeper Wojciech Szczesny uit gaat blinken. Hij zorgt ervoor dat het een gelijkspel wordt."

In Polen wordt de blessure van sterspeler Lewandowski dan ook niet als enorme domper gezien, aangezien hij de laatste interlands minder presteerde. "Lewandowski heeft al een tijdje niet meer gescoord in het nationale team. We speelden ook een aantal goede wedstrijden zonder hem in het team. Tegen Oekraïne en Turkije was hij simpelweg niet belangrijk. In de laatste wedstrijd tussen Polen en Nederland speelde hij ook niet. Mensen denken dat de afwezigheid van Lewandowski andere spelers wel kan motiveren."

Beleving in Polen

Polen is een land dat zich regelmatig kwalificeert voor eindtoernooien. De ploeg brengt altijd een hoop fans mee, maar voor de oefencampagne van dit toernooi leefde het EK nog niet echt in Polen. "Over de vorm van het Poolse team was iedereen vorige week zeer negatief. De sfeer van zo’n eindtoernooi was er in ons land nog niet. Groep D wordt in Polen ook gezien als één van de lastigste groepen ooit op een eindronde, dus mensen verwachten niet zo veel. Ook de kwalificatieduels waren niet heel sterk."

De Poolse supporters verwachten ook niet dat hun land echt ver gaat komen dit EK. "Sfeer heb je wel, maar de fans verwachten niet dat Polen doorgaat in de poule. Toch worden op televisie wel beelden getoond van de spelers die aankomen bij de bus en er zullen ook echt veel supporters zijn. De wedstrijd tegen Oostenrijk is wel het meest beladen, omdat dat land dichter bij Polen ligt qua kwaliteit. Dat duel is natuurlijk ook belangrijk voor de kansen van Polen. Het EK atletiek is ook heel groot in ons land, maar zondag zal iedereen naar het duel met Oranje uitkijken."