Oranje-Indiaan bergt hoofdtooi op

Beroemdste Oranje-fan bergt tooi op: 'Wist meteen dat Indiaan voorbij was'

14 juni om 21:40

Graatje Hindriks, beter bekend als de Oranje-Indiaan, volgt het Nederlands elftal ook tijdens het EK in Duitsland op de voet, maar zich uitdossen doet hij niet meer. De tooi is voorgoed opgeborgen, vertelt hij aan het Dagblad van het Noorden.

"De hype van het verkleden lijkt wat over", zegt Hindriks, die zich in het verleden in het gezelschap wist van 'de Generaal', 'Napoleon' en 'Wortelman'. "De Generaal en Napoleon zijn al overleden. De Wortelman is al een poosje uit beeld. Net als de Zwolse Malloten, om er nog maar een paar te noemen. En ach, de Streepjesman. Of die vrouw met die enorme kaas op haar hoofd. Je ziet ze bijna niet meer. Wij vonden het geweldig om ons uit te dossen. Die tijd zal wel voorbij zijn."

Negen jaar besloot Hindriks (73) zijn tooi af te zetten, nadat zijn vrouw Grietje was overleden. "We reisden Oranje achterna. De hele wereld over. Samen. We hebben de tooi in Florida gekocht. In die tijd omgerekend voor 52 gulden. De Oranje-Indiaan was van ons samen. Dus ik wist meteen dat het voorbij was." Sinds het overlijden van zijn vrouw bezocht hij nog maar drie wedstrijden van Oranje.

Deze zomer reist de voormalige Oranje-Indiaan wel weer het Nederlands elftal achterna, al heeft hij niet voor alle duels een kaartje bemachtigd. "Ik ben en blijf Oranje-fan. Dat raak je niet zomaar kwijt. Maar het was veel leuker toen Grietje er nog was. Toch ga ik nu naar Hamburg. Ik heb een kaartje gekocht voor de wedstrijd tegen Polen. Omdat ik er weer bij wil zijn."