Spanje wint met 3-0 van Kroatië

Spanje schiet uit de startblokken en trakteert Kroatië op forse nederlaag

15 juni om 19:56

Spanje heeft in de openingswedstrijd van Groep B weinig heel gelaten van Kroatië. De Kroaten hadden niets te vertellen in het Olympisch stadion van Berlijn en moeten in het restant van de groepsfase aan de bak om een plek bij de laatste zestien veilig te stellen. La Selección zegevierde met 3-0.

Al voor de aftrap was het gedenkwaardige wedstrijd. De zestienjarige Lamine Yamal stond in de basis bij Spanje en is daarmee de jongste speler ooit op een EK. Aan de andere kant stond routinier Luka Modric (38) voor zijn vijfde EK met Kroatië. Daarmee overtreft hij Darijo Srna, die met vier EK's de meeste EK's voor Kroatië op zijn naam had.

De wedstrijd kwam maar moeilijk los. Een schaakspel leek zich te ontvouwen en grote kansen bleven lang uit. De eerste grote kans was echter direct raak. Met een splijtende pass zette Fabián Ruiz spits Álvaro Morata alleen voor de keeper en de aanvaller tikte de bal koelbloedig langs Dominik Livakovic. Drie minuten later zat Spanje al op rozen. Dit keer was Ruiz het eindstation. De middenvelder van Paris Saint-Germain speelde zich knap vrij en schoot vanaf de rand van de zestien raak.

Nog voor rust deelde Spanje de genadeklap uit. Een haarfijne voorzet van Yamal werd tot doelpunt gepromoveerd door Dani Carvajal, die droomweken doormaakt. Precies twee weken geleden maakte hij de cruciale 1-0 in de Champions League-finale, nu tekende hij voor zijn eerste interlandgoal. De mokerslag kwam hard aan bij de Kroaten, die aanvankelijk na rust nog niet beter uit de verf kwamen.

Yamal was vlak na rust uiterst dicht bij de 4-0, maar knap keeperswerk van Livakovic voorkwam dat. Halverwege de tweede helft werd duidelijk dat bondscoach Zlatko Dalic de wedstrijd als verloren beschouwde. De keuzeheer haalde Modric en Mateo Kovacic naar de kant en het tweetal mag zich richten op de groepsduels met Albanië en Italië.

Tien minuten voor tijd dacht Kroatië dan toch nog de eretreffer - die belangrijk kan zijn voor het doelsaldo - te maken. Bruno Petkovic zag zijn strafschop gekeerd worden door Unai Simon, maar via Ivan Perisic kwam de bal opnieuw voor zijn voeten terecht. Petkovic tikte binnen, maar de VAR stak een stokje voor de 3-1. Spanje voetbalde de wedstrijd uit en wint zijn eerste EK-duel overtuigend.

Kroatië kan aanstaande woensdag revanche nemen tegen Albanië. Spanje komt donderdag in actie tegen Italië.