Weghorst weer reddende engel voor Oranje, dat domper bespaard blijft tegen Polen

16 juni om 16:52

Wout Weghorst heeft Oranje behoed voor een flinke domper bij de start van het EK in Duitsland. Het Nederlands elftal stevende af op een teleurstellende remise tegen Polen, maar invaller Weghorst maakte in de slotfase de winnende goal.

Het Nederlands elftal begon in Hamburg met dezelfde elf namen als tegen IJsland aan het EK, wat ook de verwachting was. Na twee minuten zag bondscoach Ronald Koeman vanaf de bank hoe zijn ploeg al een goede kans creëerde: Cody Gakpo probeerde Wojciech Szczesny in de korte hoek te verrassen, maar dat lukte niet. In de minuten die volgden werden Xavi Simons en Tijjani Reijnders ook gevaarlijk namens het Nederlands elftal. Toch was het Polen dat na iets meer dan een kwartier spelen aan de leiding ging.

Spits Adam Buksa kopte de bal vanuit een corner achter doelman Bart Verbruggen, waarmee hij de eerste goede kans van Polen direct verzilverde. Oranje moest daardoor in de achtervolging. Wat volgde was een regen aan kansen. Virgil van Dijk met een spectaculaire aanval, Memphis Depay met verschillende pogingen en Reijnders: allemaal waren ze dicht bij een treffer. Uiteindelijk was Gakpo degene die Szczesny wist te verschalken.

Via Polen-verdediger Bartosz Salamon wist de Liverpool-aanvaller de bal in het doel te krijgen, waardoor Oranje weer naast zijn opponent stond. In de fase die volgde na de gelijkmaker, was Nederland iets minder dominant. Toch kreeg Memphis op slag van rust de uitgelezen kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten. De aanvalsleider schoof de bal echter net voorlangs. Daardoor stond het na 45 minuten 1-1 in Hamburg.

In de eerste minuten na rust bleef Oranje dominant, maar na een klein uur spelen veranderde het wedstrijdbeeld. Na een dubbele wissel werd Polen plotseling een stuk gevaarlijker, waardoor de defensie en doelman Bart Verbruggen een aantal keer op moesten treden. In het slot van de wedstrijd kwam Oranje weer bovendrijven, maar zo dominant als in het eerste bedrijf werd de ploeg van Koeman niet meer.

Met invallers Donyell Malen, Georginio Wijnaldum, Jeremie Frimpong en Wout Weghorst probeerde Koeman de 1-2 te forceren. Dat lukte: in de 83ste minuut dook Weghorst op in de zestien van Polen, waar hij Szczesny met zijn eerste balcontact wist te verschalken. Daardoor kwam Oranje in de slotfase alsnog op voorsprong, wat voor grote vreugde zorgde bij de spelers, staf en fans van het Nederlands elftal. Voor Weghorst betekende het een volgende heldenrol als invaller in Oranje, nadat hij op het WK van anderhalf jaar geleden nog de grote man was met twee goals tegen Argentinië in de kwartfinale

Oranje wist de overwinning uiteindelijk over de streep te trekken, al moest Verbruggen in de 89ste minuut nog een knappe redding verrichten. Het Nederlands elftal staat daardoor nu op drie punten in Groep D, waarmee het aan kop gaat en erg goede zaken doet met het oog kwalificatie voor de knock-outfase. Polen staat nu op de vierde plek. Groepsgenoten Frankrijk en Oostenrijk komen maandagavond tegen elkaar in actie.