Cijfers van Ronald de Boer na Polen - Oranje

Cijfers van De Boer: 'Hij was geweldig, de Man of the Match bij Oranje'

17 juni om 09:00
Laatste update: 17 juni om 09:09

Het Nederlands elftal heeft zondag een benauwde, maar verdiende, 1-2 zege geboekt op Polen. Als analist en rapporteur van VoetbalPrimeur dit EK deelt Ronald de Boer cijfers uit aan de Oranje-internationals en bondscoach Ronald Koeman. Nathan Aké was volgens de 67-voudig international de absolute uitblinker.

De Boer geeft cijfers aan de basisspelers, Koeman en invallers die minimaal dertig minuten hebben gespeeld. Georginio Wijnaldum, Donyell Malen, Jeremie Frimpong en Micky van de Ven, die na minuut zestig invielen, worden daarom niet meegenomen in de beoordeling.

'Verbruggen heeft een goede indruk gemaakt'

Bart Verbruggen - 7

"Verbruggen heeft het gewoon goed gedaan. In zijn passing was hij niet helemaal gelukkig, maar overall heeft hij heel cruciale reddingen verricht. Die laatste redding in minuut 89 was zeer belangrijk. Hij heeft een goede indruk gemaakt."

'Hij stond voor mijn gevoel te hoog'

Denzel Dumfries - 6

"Hij stond voor mijn gevoel iets te hoog. Hij staat er al, maar hij moet er komen. De backs van Polen kwámen echt in die zone, dat vind ik gevaarlijk. Je wil dat Dumfries een overlap creëert. Soms kan je ook beter met de back aan de binnenkant spelen en met de buitenspeler aan de buitenkant. Dan is je back bij balverlies sneller terug in positie. Nu was Simons soms te laat, en dan is Dumfries ook te laat. Dat werd een aantal keer supergevaarlijk. Dumfries heeft niet heel veel invloed gehad op het resultaat en het spel van het Nederlands elftal."

'Stefan speelde een heel goede pot'

Stefan de Vrij - 7,5

"Stefan speelde een heel goede pot. De duelkracht die hij heeft... Hij won al zijn duels. Hij was belangrijk met een aantal cruciale verdedigende kopballen. Daarnaast maakte hij goede tackles."

'Van Dijk was iets te laat bij de tegengoal'

Virgil van Dijk - 7

"Hij was iets te laat bij de tegengoal. Het was niet helemaal zijn fout, het is ook het risico van zoneverdediging. De corners en vrije trappen van Polen waren levensgevaarlijk, ze werden met snelheid ingedraaid. Dat is moeilijk te verdedigen. Nederland had in de tweede helft moeite met de lopende mensen van Polen. Dat kwam soms ook door Van Dijk. Hij moet beter coachen en soms zelf doordekken. Polen speelde met twee spitsen, dus je staat snel één tegen één. Als ze dan lopende mensen hebben of er zakt een spits uit, moet je goed coachen als verdediger."

'De Man of the Match in mijn ogen'

Nathan Aké - 8,5

"Aké was de beste man van het veld. Hij was geweldig. Hij was betrokken bij de eerste goal, betrokken bij de tweede goal en hij was verdedigend goed. Ja, echt prima. Ik koos vrijdag in de voorbeschouwende analyse nog voor Daley Blind, met het idee: het is om het even. Ik dacht al dat we tegen Polen veel meer balbezit zouden hebben. Dan is Daley een geweldige speler om tussen de linies te komen. Maar Aké was de Man of the Match in mijn ogen. Een goede keuze van Koeman."

'Schouten tikte een heel hoog niveau aan'

Jerdy Schouten - 7

"Ik vond Schouten de hele wedstrijd een heel hoog niveau aantikken. Rustig aan de bal, goed in het wegdraaien... Verdedigend was hij ook prima, al had hij wel wat moeite met de lopende mensen. Dat deed Polen ook goed. Oranje had daar moeite mee en soms kwam de lopende man uit de rug van Schouten. Maar ik vond hem een goede uitstraling hebben."

'Soms dacht ik: dat heeft geen zin, Joey'

Joey Veerman - 5,5

"Veerman begon goed. Daarna had hij een paar lullige passes, soms misunderstanding met zijn ploeggenoten. Soms zocht hij te snel diepte bij Memphis, dat ik dacht: dat heeft geen zin, Joey. Al met al heeft hij niet echt zijn stempel kunnen drukken. Soms was het ook goed, hoor, in het één keer raken. Hij was er medeverantwoordelijk voor dat Oranje een prima pot speelde. Maar hij heeft niet helemaal de stempel kunnen drukken die wij dachten. Of hij zeker van zijn plek is tegen Frankrijk? Ik zou hem zeker nog een kans geven."

'Reijnders straalt echt wat uit'

Tijjani Reijnders - 6,5

"Ik vond Reijnders... Die straalt echt wat uit. Zo goed. Hij heeft rust, de juiste versnelling, draait op het goede moment weg... Ik ben echt wel onder de indruk van die jongen. Hij had ook kunnen scoren. Indirect was hij betrokken bij goede aanvallen. Ik geef hem een 6,5, maar hij zit dicht tegen de 7 aan. Ja, ik ben echt onder de indruk."

'Het is niet de schuld van Simons'

Xavi Simons - 5,5

"Het is niet zijn schuld dat het er niet helemaal uitkomt in het Nederlands elftal. Hij speelt op een positie die niet op zijn lijf geschreven is. Daar beoordeel ik hem ook niet op. Ik geloof heilig in hem. Ik vind hem een 'nummer 10', die ook vanaf links kan spelen. Maar daar speelt Gakpo, die redelijk onomstreden is."

'Een ongelukkige wedstrijd'

Memphis Depay - 6

"Memphis speelde een ongelukkige wedstrijd. Hij heeft mooie dingen laten zien in de eerste helft: een paar geweldige acties. Misschien komt het er de volgende wedstrijd wel uit. Bij vlagen heeft hij heel goede dingen gedaan."

'Gakpo had héél veel dreiging'

Cody Gakpo - 7

"In de eerste helft had Gakpo héél veel dreiging. Hij was belangrijk met een goal. Echt dreigend, wat we willen zien."

'Het wisselen heeft Koeman op het juiste moment gedaan'

Ronald Koeman - 7,5

"Of de zege mede aan de wissels van Koeman te danken is? Ik vind niet dat Wijnaldum veel heeft bijgedragen aan de overwinning. Maar hij heeft prima gewisseld. Je moet het geluk een beetje aan je zijde hebben. Hij heeft het op het juiste moment gedáán. We waren het even kwijt, na de wissels ging het beter. Malen en Frimpong waren dreigend. Toen kregen we het heft in handen."

Hoewel Wout Weghorst minder dan dertig minuten in actie kwam, wil De Boer hem gezien diens heldenrol wel een beoordeling geven.

'Als je zó belangrijk bent...'

Wout Weghorst - 8

"Als je zó belangrijk bent als je invalt... Hij maakt echt een spitsengoal. Loeren dat hij daar ergens valt en hij schiet hem geweldig in. Het is echt ongelooflijk. Wéér Wout, ongekend."