Kwakman verklaart mindere Oranje-optreden Veerman

'Je schrijft Veerman niet af, maar zo belangrijk is hij niet voor Oranje'

17 juni om 08:36

Joey Veerman maakte zondag een ongelukkige indruk bij Oranje in de EK-wedstrijd tegen Polen. Kees Kwakman zoekt naar een verklaring voor het mindere optreden van de spelmaker van PSV.

"Het waren drie, vier vrije ballen die hij eigenlijk inleverde", oordeelt Kwakman over zijn dorpsgenoot bij EK-praat. "Bij die ene die hij over de zijlijn schoot, zag je ook dat hij zich bijna schaamde. Hoe kan ik deze bal verkeerd geven? Hij had ook nog twee keer dat hij Memphis inspeelde, waarbij je je afvroeg of hij dat wel moest doen."

"Ik denk dat hij voor zichzelf moet leren dat de mogelijkheden er niet lagen voor hem om belangrijk te zijn. Met zijn passing en ballen tussendoor", oordeelt de ESPN-analist. "Het gevaar van Nederland kwam vanaf links. Eigenlijk moet Veerman dan beseffen: wat er van mij vandaag gevraagd wordt, is die bal aan Gakpo geven en ondersteunend spelen. Maar hij wil natuurlijk altijd vanuit zijn passing belangrijk zijn en dat randje en het risico opzoeken."

Kwakman denkt dat Veerman er baat bij zou hebben als meer spelers de diepte zoeken in Oranje. "Voor zijn spel zou iemand als Malen wel prettig zijn, dat hij nog iemand heeft die diep gaat. Alleen ligt die bal er niet altijd, dan moet je een andere oplossing zoeken. Het kan weleens dat je een mindere wedstrijd hebt, al speelde hij in de tweede helft verder 'normaal'."

'Geen klik Veerman met Oranje-spelers'

"Je schrijft hem nu ook niet af, maar het leek alsof hij niet helemaal een klik had met zijn medespelers", vult Kenneth Perez aan. Vincent Schildkamp vindt het wel tekenend dat Oranje ook zonder een goede Veerman lange tijd prima speelde. "Maar zo belangrijk is hij natuurlijk niet voor het Nederlands elftal", werpt Perez tegen.