Van Hooijndonk over Weghorst bij Oranje

'Ajacieden creëerden zo’n verwachtingspatroon voor een spits, dat niemand voldoet'

17 juni om 22:00

Pierre van Hooijdonk vindt dat Wout Weghorst iets extra's brengt bij het Nederlands elftal. De spits onderscheidt zich volgens de analist van concurrenten Brian Brobbey, Joshua Zirkzee én Memphis Depay.

"Depay, Zirkzee, Brobbey willen net als iedere spits scoren. Maar zij willen ook meedoen in het spel. Of ze móéten dat", vertelt Van Hooijndonk aan het Algemeen Dagblad. "Ik heb er vaak discussie over met Rafael van der Vaart. Hij en andere Ajacieden hebben zo’n torenhoog verwachtingspatroon voor een nummer negen gecreëerd, dat bijna niemand eraan kan voldoen"

Van Hooijndonk herkent echter iets van zichzelf in het 'type-Weghorst'. "Wout brengt iets teweeg als hij invalt, net als ik dat had. Enthousiasme is één van je kwaliteiten. Breng je dat niet, dan ben je dertien in een dozijn", concludeert de analist. "Tegen Polen was Memphis veel weg. Terwijl je bij Weghorst één ding zeker weet: hij is in de box en loert daar op elk klein kansje."

Weghorst redde Oranje zondagmiddag door het beslissende doelpunt te maken tegen Polen. Vrijdag staat de kraker met Frankrijk op het programma. Om 21.00 uur wordt er afgetrapt in Leipzig.

Matchday! Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: