Gullit reageert op schmink-discussie

Gullit reageert op schmink-discussie: 'Ik voel me eigenlijk best vereerd'

18 juni om 21:42
Laatste update: 19 juni om 10:31

Ruud Gullit zegt zich 'vereerd' te voelen dat een aantal Oranje-fans die verkleed gingen als hem. De supporters op de tribune tijdens Polen-Nederland hadden een pruik op en hadden zwart geschminkte gezichten, wat voor veel ophef zorgde.

De fans waren verkleed als Gullit uit 1988, toen Nederland het EK won. Afgelopen weekend was hier veel over te doen. De Oranje-supporters zorgden zowel in binnen- als buitenland voor veel discussie. Humberto Tan laat aan De Telegraaf weten dat hij contact heeft gehad met Gullit over de ophef. 

Tan is voorzitter van de commissie Mijnals. Deze organisatie is in het leven geroepen om de KNVB en de Rijksoverheid te helpen bij het bestrijden van racisme en discriminatie en het bevorderen van inclusiviteit in het voetbal.

"Ik zag het meteen als iets ludieks, maar ik weet ook dat blackface heel gevoelig ligt", vertelt de presentator aan de krant. "Dat weten we allemaal bij Zwarte Piet, maar in dit geval gaat het om een bestaand persoon."

Tan onthult daarna dat hij Gullit gesproken heeft. "Hij zei: Ik voel me eigenlijk best vereerd. Ze zijn me nog niet vergeten. Het is eigenlijk een herinnering aan een van de grootste prijzen die hij heeft gewonnen als voetballer. Dat was ook de bedoeling van de actie. Blackface uit het verleden is gewoon geen prettig fenomeen. Maar in dit concrete geval zeiden we als commissie Mijnals ook tegen elkaar: 'Dit is echt ludiek bedoeld en als eerbetoon.'"