EK-kraker wacht op Oranje: vier redenen waarom Frankrijk verslagen kan worden

EK-kraker wacht op Oranje: vier redenen waarom Frankrijk verslagen kan worden

19 juni om 11:00

Het Nederlands elftal werkt in serene rust toe naar het beladen treffen met Frankrijk op het EK. Hoewel de WK-finalist op papier de favoriet is, maakt Oranje zeker een goede kans op een overwinning in Leipzig. VoetbalPrimeur noemt vier redenen waarom Nederland Frankrijk kan verslaan.

Vrijdagavond om 21.00 uur is het zo ver: dan kruisen Oranje en Frankrijk de degens op het EK. Beide ploegen hebben hun eerste wedstrijd in Groep D winnend afgesloten: Nederland versloeg Polen met 1-2, de Fransen rekenden af met Oostenrijk (0-1). Nu hoopt Oranje Frankrijk ook aan de zegekar te binden. En die hoop is gegrond.

1. Géén Mbappé
Waar het Nederlands elftal zondag al een Polen zonder Robert Lewandowski trof, is Kylian Mbappé in de ontmoeting met Frankrijk zo goed als zeker afwezig. De captain van de Fransen heeft namelijk zijn neus gebroken tegen Oostenrijk. Hoe vervelend die blessure voor Mbappé zelf ook is, voor Oranje is het een enorme meevaller dat de pijlsnelle aanvaller niet mee kan doen. De kwaliteiten van Mbappé staan namelijk buiten kijf. In de laatste ontmoeting tussen het Nederlands elftal en Frankrijk werd de 79-voudig international nog de matchwinner, door Frankrijk met twee goals een 1-2 overwinning te bezorgen in de Johan Cruijff Arena.

Daarnaast is Olivier Giroud ook nog een twijfelgeval voor de wedstrijd tegen Nederland. De ervaren spits verving Mbappé nog tegen Oostenrijk, maar kampt met liesklachten. Als Giroud er daadwerkelijk niet bij is tegen Oranje, houdt bondscoach Didier Deschamps wel erg weinig opties over in de voorhoede. Desondanks kan Frankrijk dan met Randal Kolo Muani nog steeds een spits van kwaliteit opstellen.

2. 'Zuinig' Frankrijk niet in grootse vorm
De selectie van de Fransen loopt over van kwaliteit, maar in de afgelopen maanden heeft de formatie van Deschamps alleen overtuigend van Gibraltar (14-0) weten te winnen. Het is vaak wat zuinigjes bij Frankrijk, dat ook zeker geen vlekkeloze voorbereiding op het EK kende: zo verloor de WK-finalist in maart nog van Duitsland, terwijl het ruim een week geleden nog bleef steken op een 0-0 gelijkspel tegen Canada.

In dat duel verschenen tien spelers aan de aftrap die ook tegen Oranje in de basis stonden. Het Nederlands elftal wist met zijn B-elftal echter met 4-0 van de Canadezen te winnen. Een enkel oefenduel zegt natuurlijk niet alles, maar het onderstreept wel dat de Fransen niet onverslaanbaar zijn. Oostenrijk maakte het de tweevoudig Europees kampioen ook lastig in haar eerste EK-wedstrijd. Een eigen doelpunt van oud-Ajacied Maximilian Wöber gaf uiteindelijk de doorslag.

3. De onvoorspelbaarheid en opties van Oranje
Bondscoach Ronald Koeman heeft opties te over in zijn elftal, zo benadrukte hij rondom de wedstrijd tegen Polen weer eens. De keuzeheer kan kiezen voor een systeem met vier én vijf verdedigers en zelfs tijdens een wedstrijd wisselen van formatie met één simpele ingreep. Dat is iets waar veel bondscoaches enkel van kunnen dromen, omdat die vaak helemaal geen tijd hebben om er een tweede systeem in te slijpen. Met de juiste tactische ingrepen kan Koeman de wedstrijd dus naar zijn hand zetten.

Daarnaast beschikt Oranje ook over een sterke bank met 'finishers', zoals de bondscoach dat noemt. Wout Weghorst, Jeremie Frimpong, Donyell Malen, Steven Bergwijn, Brian Brobbey, Joshua Zirkzee: allemaal kunnen ze in aanvallend opzicht iets teweeg brengen, om dan nog maar te zwijgen over de verdedigende krachten die Koeman binnen de lijnen kan brengen om een voorsprong te verdedigen. In de achterhoede en op het middenveld heeft Frankrijk ook opties te over. Dat geldt echter niet voor de voorhoede, gezien de eerder beschreven personele problemen.

4. Oranje niet bespied door Franse spionnen
Het Nederlands elftal heeft in Wolfsburg, haar verblijfplaats, maatregelen genomen tegen Franse pottenkijkers. Zo zijn er speciale gordijnen aangebracht rondom het trainingsveld, waardoor 'alle kieren en doorkijkjes' zijn afgeschermd. Daarmee neemt Oranje het zekere voor het onzekere. Het is nu in ieder geval onmogelijk dat de Fransen met extra inside information aan de wedstrijd gaan beginnen.