'Franse zorgen om Mbappé, maar Deschamps beducht voor Oranje'

Frankrijk maakt zich zorgen over de neus van Mbappé: 'Gelijk tegen Oranje is goed'

21 juni om 11:30
Laatste update: 21 juni om 11:30

Net als het Nederlands elftal begon Frankrijk met een nipte zege aan het EK. De overwinning op Oostenrijk en de ontmoeting met Oranje zijn momenteel echter bijzaak: alles draait om de gebroken neus van Kylian Mbappé. VoetbalPrimeur spreekt met journalist Fabrice Lamperti over de gemoedstoestand van de Fransen.

Les Bleus gelden als één van de belangrijkste kanshebbers voor de Europese titel, waardoor de 1-0 tegen Oostenrijk door een eigen doelpunt van Maximilian Wöber op het eerste oog magertjes oogt. De echte noodzaak om vroeg te pieken, was er desondanks niet. “Frankrijk was niet geweldig, maar ze waren solide. Oostenrijk duwde en trok, maar bracht ze nooit echt in de problemen. De zege was het belangrijkst”, aldus Lamperti, verslaggever van La Provence, die de ploeg van Didier Deschamps op de voet volgt in Duitsland.

Franse zorgen door Mbappé

“Een aantal spelers is al goed in vorm, zoals Jules Koundé, Theo Herández, Adrien Rabiot en N’Golo Kanté. Anderen hebben tijd nodig, die hebben ze gekregen met de zege in aanloop naar het duel met Nederland”, gaat Lamperti verder. In aanloop naar de krachtmeting met Oranje sloeg de schrik de Fransen wel om het hart. “Iedereen maakt zich zorgen over Mbappé. Dat is logisch. Hij is de aanvoerder en ster van het team. Het is vrijwel zeker dat hij er vrijdag niet bij is.”

Bondscoach Didier Deschamps onthulde al dat de Real Madrid-aanwinst niet aan een operatie ontsnapt, maar dat dit niet meteen hoeft. Mogelijk speelt hij eerst het EK uit met een masker. De Franse kranten staan in ieder geval vol met het laatste nieuws over Mbappé. “Alle media vragen specialisten naar hun mening over deze blessure. Iedereen speculeert over een absentie van een week, zodat hij na het duel met Polen terugkeert. Kan Frankrijk succesvol zijn zonder Mbappé?”, stelt Lamperti de vraag die op alle Franse lippen brandt.

De Franse sportjournalist sluit meer wijzigingen tegen Nederland overigens niet uit. “Het is niet makkelijk om Mbappé te vervangen. Ousmane Dembélé en Marcus Thuram stelden ook al teleur. Misschien zijn er nog een paar wijzigingen, centraal achterin of op het middenveld. Maar Deschamps zal niet te veel rouleren voor deze wedstrijd. Een zege betekent kwalificatie voor de achtste finales, dan kan hij meer wisselen in de derde wedstrijd tegen Polen.”

Deschamps beducht voor Oranje

De blessure van Mbappé tast het zelfvertrouwen van de Fransen wel wat aan. “De Fransen zijn iets minder optimistisch door het nieuws van Mbappé, maar het doel blijft hetzelfde: ook de laatste twee groepsduels winnen. Tegelijk weet Deschamps dat het een andere wedstrijd wordt, Nederland zal niet zo afgeschminkt worden als in Parijs”, doelt Lamperti op de 4-0 nederlaag in de EK-kwalificatie in maart 2023. “Deschamps is op zijn hoede, en terecht.”

Voor Frankrijk is het nu vooral zaak om de groepsfase zonder verdere kleerscheuren door te komen. Zoals gezegd, Les Bleus hoeven niet vroeg te pieken. “Frankrijk is de favoriet, samen met landen als Engeland en Duitsland. De absentie van Mbappé verandert de zaken wel enigszins, maar als ze de poule doorkomen en hem in de achtste finale terug hebben, dan is alles weer mogelijk. In deze context zou een 1-1 tegen Nederland een goed resultaat zijn” luidt de voorspelling.

Oranje en Frankrijk staan vrijdagavond tegenover elkaar in Leipzig. De aftrap is om 21.00 uur.