Krantenoverzicht Nederlandse media over Oranje

Koeman visualiseert mogelijk nieuwe Oranje-basisklant, speelt Mbappé ja of nee?

19 juni om 12:00

Oranje leeft toe naar de kraker tegen Frankrijk vrijdagavond op het EK in Duitsland. De grote vraag in de Nederlandse media is natuurlijk: speelt Mbappé mee of niet? De plek op rechtsbuiten is bij het Nederlands elftal onderwerp van discussie. Donyell Malen schuift met Stefan de Vrij aan op de persconferentie. Wellicht dat bondscoach Ronald Koeman een basisplaats voor eerstgenoemde visualiseert. 

De sfeer bij Oranje zit er goed in. De familiedag bij Oranje is inmiddels alweer meer dan een dag achter de rug en het duel met Frankrijk op vrijdagavond 21.00 uur komt steeds dichterbij. Woensdagmiddag schuiven Malen en De Vrij aan op de persconferentie. Brian Brobbey lijkt steeds fitter te worden. Tijjani Reijnders en Bart Verbruggen gaven dinsdag nog aan dat ze rekening houden met het meespelen van Kylian Mbappé, maar die kans wordt steeds minder groot.

Mbappé, ja of nee?
Ondertussen sijpelen er ook steeds meer signalen door uit Frankrijk over de kans dat Mbappé mee zal spelen tegen Frankrijk. Die signalen zijn vooralsnog dat die kans niet groot is, maar een rookgordijn-scenario is niet uit te sluiten. De aanvaller brak tegen Oostenrijk zijn neus en moet hoogstwaarschijnlijk geopereerd worden. Alleen niet direct, laat Didier Deschamps weten tegenover de kanalen van de Franse bond.

Als Mbappé gaat spelen, dan is dat sowieso met een masker. 'Echter, de maker ervan kan pas aan de slag als de zwelling volledig is verdwenen', schrijft het Algemeen Dagblad. "En bij de één is die zwelling meteen weg, maar er zijn ook voorbeelden van spelers bij wie dat drie of vier dagen duurt", weet Ron Schouten, die in het verleden maskers maakte voor spelers als Wout Weghorst, Bryan Linssen en Bruno Martins Indi. De kans dat Mbappé mee gaat spelen tegen Nederland lijkt hierdoor nog minder groot.

Kan Brobbey minuten maken tegen Frankrijk?
Brobbey traint na zijn lichte hamstringblessure weer mee bij het Nederlands elftal. De vraag is of hij minuten zal gaan maken tegen de Fransen. De Telegraaf-journalist Valentijn Driessen denkt van niet. "Hij is er al een tijdje uit", klinkt het in een media-item van de krant. "Je hebt Zirkzee ook. Ik denk dat die eerder minuten zal gaan maken dan Brobbey."

Weghorst heeft zich volgens Driessen na zijn glansrol tegen Polen verzekerd van een rol als eerste invaller in de spits. "Eventueel van Memphis. Ik denk niet dat Brobbey nu al zo hoog in de hiërarchie staat dat hij nu al minuten gaat maken. Dat is een nadeel, want hij heeft minuten nodig om hem later in het toernooi wel te kunnen gebruiken. Misschien kan hij tegen Oostenrijk minuten maken. Op dit moment is hij ver verwijderd van een basisplaats en ook van een invalbeurt."Brian Brobbey bij Oranje

Visualiserende Oranje-internationals
Na zijn winnende treffer tegen Polen erkende Weghorst dat hij zijn goal al gevisualiseerd had voor de wedstrijd. 'Allemaal visualiseren maar, zou je zeggen', schrijft De Volkskrant. 'Zeker met de vermoedelijk nog veel zwaardere wedstrijd tegen Frankrijk van vrijdag in het verschiet. Maar visualiseren is geen gemeengoed bij Oranje', doelt de krant op de uitspraken van Reijnders op de persconferentie. "Ik doe dat niet", zei de middenvelder.

Nico van Yperen, hoogleraar sportpsychologie, vindt de reactie van Reijnders 'grappig'. Volgens hem visualiseert iedereen in zekere zin. Het verschil is of het bewust of onbewust wordt gedaan. Een ding is duidelijk: visualiseren is, ondanks dat Koeman er minder mee bezig is dan de imaginerende Louis van Gaal, weer onderwerp van gesprek bij Oranje.

Basisplaats voor Malen?
Xavi Simons heeft nog niet weten te overtuigen in het Nederlands elftal en ook tegen Polen viel het weer tegen. De kans dat Ronald Koeman Simons met Jeremie Frimpong en Donyell Malen achter de hand een keer op de bank zal laten plaatsnemen wordt steeds groter. Tegenwoordig, zeker op het EK, is het niet meer zo dat spelers die op de persconferentie aansluiten altijd gaan spelen, maar het feit dat Malen naast basisspeler De Vrij mag aanschuiven kan worden gezien als een signaal. Of wellicht als een visualisatie van Koeman. 

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!