Ideale elf van Ronald de Boer: 'Vereiste, wil je wat doen tegen Frankrijk'

De ideale elf van De Boer: 'Tegen Frankrijk met een controleur en een loper'

21 juni om 16:30
Laatste update: 21 juni om 17:32

Het Nederlands elftal slijpt de messen voor de EK-kraker tegen Frankrijk. Ronald de Boer, tijdens dit toernooi analist en rapporteur van VoetbalPrimeur, laat zijn licht schijnen over de opstelling van Oranje. De 67-voudig international stapt in de schoenen van bondscoach Ronald Koeman en stelt zijn favoriete elf samen voor de tweede speelronde.

Na de benauwde zege op Polen (1-2) verlegt Oranje de focus op de zwaarste tegenstander in groep D: Frankrijk. De Fransen behoren tot de favorieten voor de eindzege en hebben na het duel met Oostenrijk (0-1) de eerste punten in de tas, al ging dat ging niet zonder slag of stoot. Kylian Mbappé brak bovendien zijn neus en is het nog altijd onzeker of hij vrijdag tegen Nederland in actie komt. Maar ook zonder de Franse superster blijven Les Bleus een tegenstander van de buitencategorie. 

Terug naar 5-2-3

In Leipzig zou De Boer daarom teruggrijpen naar het systeem met vijf verdedigers. "Ik denk dat dat verstandig is. Als je kijkt naar de kwaliteiten en de snelheid van spelers als Ousmane Dembélé, Marcus Thuram en Randal Kolo Muani, dan is het lekker om een extra mannetje in je rug te hebben om rugdekking te verzorgen. Bovendien kan je dan spelen met buitenspelers en wingbacks die diepte hebben. En diepte heb je nodig tegen Frankrijk."

De vijfmansverdediging van De Boer wordt gevormd door Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk en Nathan Aké, die ook tegen Polen in de basis begonnen. Daar komt vrijdag in de ideale elf van De Boer een poppetje bij: Micky van de Ven. 

'Van de Ven heeft snelheid én kracht'

"Ik heb Maatsen ook wel overwogen, maar Van de Ven heeft snelheid én kracht en daarom kies ik voor hem. Ik vind Van de Ven verdedigend ook sterker dan Maatsen. Je moet niet vergeten dat als je tegen Frankrijk niet verliest, je alles in eigen hand hebt. Bovendien kan Van de Ven ook prima opstomen aan de linkerkant. Hij is net als Dumfries bloedsnel."

De Boer zag centrale verdediger De Vrij een prima pot spelen tegen Polen en ziet dan ook geen reden de 32-jarige stopper uit het elftal te halen. "En vorige week heb ik gezegd dat ik liever met Daley Blind zou starten op links, omdat ik meer balbezit verwachtte in de eerste EK-wedstrijd. Tegen Frankrijk zou ik juist niet voor hem kiezen. Aké heeft het uitstekend gedaan en start links naast Van Dijk."

'Ik zou Joey Veerman slachtofferen'

Het inbrengen van wingback Van de Ven gaat ten koste van Joey Veerman, die tegen Polen een ongelukkige wedstrijd speelde. "Ik vind het wel jammer, maar ik zou Veerman slachtofferen. Als hij de sterren van de hemel had gespeeld tegen Polen, dan laat je hem misschien staan in een 4-3-3-formatie. Maar dat was niet het geval."

Op het Oranje-middenveld kiest De Boer voor Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders. "Schouten is een echte controleur, die zou ik zeker laten spelen. Met Reijnders heb je iemand die aansluit in de aanval, dat is echt een pluspunt als je met vijf achterop speelt. Ik heb liever een controleur met een loper, dan twee controleurs. Veerman heeft natuurlijk passende kwaliteiten, maar weinig diepgang."

'Ik wil absolute snelheid op de flanken'

Xavi Simons, die tegen Polen wederom niet zijn stempel kon drukken in het shirt van Oranje, zou De Boer ook passeren voor het duel met Frankrijk. "Dat is niet vanwege het gebrek aan kwaliteit, maar ik vind dat hij op die positie aan de rechterkant niet tot zijn recht komt. Hij zal daarom een pas op de plaats moeten maken."

Op de plek van Simons ziet De Boer liever Donyell Malen of Jeremie Frimpong. "Malen viel goed in tegen Polen, terwijl Frimpong het liet zien in de voorbereiding. Het is mij om het even wie van de twee speelt, maar dan heb je in ieder geval absolute snelheid op de flanken. Dat is een vereiste, wil je wat doen tegen Frankrijk. Je wilt namelijk niet alleen maar mensen in de bal hebben."

Held Weghorst 'gewoon' op de bank

Ondanks de heldenrol van Wout Weghorst tegen Polen ziet De Boer niets in een basisplaats voor de 31-jarige spits. "Nee, ik kies gewoon voor Memphis Depay. Die heeft diepgang in het centrum, maar kan ook een bal goed bij zich houden als dat moet. Dan zou ik, zeker tegen Frankrijk, nog eerder starten met Joshua Zirkzee of met Brian Brobbey. Die kunnen de diepte bespelen en zijn sterker in de 'normale spelvorm'. Dat kan Weghorst juist minder goed, maar dat is niet erg. Hij is ongelooflijk waardevol op de momenten waarop je wat moet forceren. Als je veel in de zestien van de tegenstander bent, is Wout goud."

Op de linkerflank staat de basisplaats van Cody Gakpo, die tegen Polen voor de 0-1 tekende, buiten kijf. "Hij is erg volwassen, speelt met vertrouwen en straalt dat ook uit. Dat zal hij ook doen tegen Frankrijk."

De neus van Mbappé

De Boer is benieuwd of Kylian Mbappé de wedstrijd van vrijdag haalt. "Bij Rangers heb ik ook een keer een klap op mijn neus gehad, toen stond-ie helemaal scheef. Een aantal dagen later heb ik wel een bekerwedstrijd gespeeld met een gebroken neus. Daarna ben ik pas geopereerd, dus je kan prima spelen. Ik weet natuurlijk niet hoe erg het bij hem is, maar die van mij stond helemaal schuin."

Toch verandert de mogelijke afwezigheid van Mbappé niet veel, meent De Boer. "Tuurlijk, als hij op het veld staat, dan heeft Oranje respect voor zijn geweldige kwaliteiten. Zijn snelheid en zijn loopacties, dat zijn indrukwekkende wapens. Als Frankrijk daar niet over kan beschikken, dan is dat een voordeel voor Nederland. Maar de Fransen hebben veel meer toppers die het de Nederlandse verdediging moeilijk kunnen maken. Ik voorspel een gelijkspel. Een 0-0 of een 1-1."

De favoriete opstelling van Ronald de Boer

De ideale elf van De Boer tegen Frankrijk: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké, Van de Ven; Schouten, Reijnders, Malen, Memphis, Gakpo.