Van der Vaart blikt terug op EK van 2008

Van der Vaart haalt herinneringen op: 'Wat een geweldig elftal hadden we toen'

20 juni om 12:37
Laatste update: 20 juni om 12:39

Rafael van der Vaart houdt goede herinneringen over aan het EK van 2008. Volgens de oud-voetballer had het Nederlands elftal destijds 'een geweldig elftal' en speelden ze van alle landen 'het beste voetbal'. 

Van der Vaart was actief op vijf eindtoernooien: de EK's van 2004, 2008 en 2012 en op de WK's van 2006 en 2010. "Als ik kijk naar de prestaties, dan springt het EK van 2008 eruit", vertelt de voormalig Oranje-international in een interview met ELF Voetbal. "Van de toernooien waaraan ik zelf deelnam, speelden we die zomer in Zwitserland het beste voetbal. Kijk maar naar de resultaten. Die zeggen alles. Je verslaat niet zomaar eerst de regerend wereldkampioen (Italië, red.) met 3-0 en daarna de verliezend WK-finalist (Frankrijk, red.) met 4-1. Wat een geweldig elftal hadden we toen."

"Wesley Sneijder, Robin van Persie, Arjen Robben, Nigel de Jong, Ruud van Nistelrooij, Giovanni van Bronckhorst: allemaal wereldtoppers", somt Van der Vaart vervolgens op. Uiteindelijk strandde Oranje in de kwartfinales tegen Rusland. Ze gingen na verlenging met 1-3 onderuit. "Op een eindtoernooi moet je ook een beetje geluk hebben. Het moet meezitten. En dat zat het die wedstrijd duidelijk niet. Laat ik het daarop houden."

Tijdens een eindtoernooi kreeg Van der Vaart altijd extra motivatie door de Nederlandse supporters. "Ik heb weleens uit het raam van mijn hotelkamer staan kijken toen de stoet van supporters voorbijkwam met die bus voorop. Geweldig. Dat motiveerde ons extra om een goede prestatie te leveren."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!