Leerdam over De Vrij en Wijnaldum

Lof voor bij Feyenoord opgeleide Oranje-spelers: 'Kan nog steeds drie man voorbij'

21 juni om 14:30
Laatste update: 21 juni om 14:35

Kelvin Leerdam is allesbehalve verbaasd over de ontwikkeling die Oranje-internationals Stefan de Vrij en Georginio Wijnaldum hebben doorgemaakt sinds hun gezamenlijke tijd bij Feyenoord. Dat laat de verdediger weten in gesprek met VoetbalPrimeur. Het duo is momenteel met het Nederlands elftal actief op het EK in Duitsland.

Leerdam volgt zijn oud-teamgenoten nog altijd op de voet. "Ja, tuurlijk", steekt de verdediger van Heracles Almelo van wal. "Ik hoop altijd dat die gasten het goed doen. Ik kijk wel met een ander oog naar jongens die ik al lang ken of waar ik mee heb gespeeld in Jong Oranje. Ik hoop altijd dat ze hun bijdrage kunnen leveren."

'Gini maakte de ruimte voor Weghorst'
Tegen Polen kwamen beide spelers in actie. De Vrij als basisklant en Wijnaldum als invaller. "Stefan speelde erg goed. De verdediging stond sowieso goed", laat Leerdam optekenen. "Georginio kwam erin toen de wedstrijd onrustig was. Er was minder vastigheid aan de bal bij Nederland op dat moment. Voor hem was het lastig om op de juiste posities aan de bal te komen. Hij was wel heel belangrijk met zijn loopactie bij de goal, waardoor Weghorst één op één komt. Gini maakte die ruimte en Weghorst maakt daar goed gebruik van."

Volgens Leerdam zijn De Vrij en Wijnaldum niet veel veranderd ten opzichte van vroeger. "Het zijn rustige gasten. Ze doen geen gekke dingen en lezen het spel allebei. Ze hebben niet voor niks zulke carrières", doelt Leerdam op het feit dat De Vrij nog altijd voor Internazionale speelt en Wijnaldum clubs als Liverpool en Paris Saint-Germain vertegenwoordigde. "Het zijn gewoon hele goede voetballers. Heel slim ook."

'Wijnaldum kan nog steeds drie man voorbij dribbelen'
De verdediger is absoluut niet verbaasd over de ontwikkeling die de twee doorgemaakt hebben. "Ik denk niemand." De Vrij maakte al op zeventienjarige leeftijd zijn debuut bij Feyenoord. "Toen had hij al zoveel rust voor zijn leeftijd. Hij kon toen al uitstellen. Dat zijn dingen die je meestal pas later leert. Zeker van achteruit. Hij las het spel gewoon goed en dat doet hij nog steeds."

"Van Georginio weet je dat hij individuele kwaliteit heeft", vervolgt Leerdam. "Hij is wat anders gaan voetballen dan toen hij jong was. Wat zakelijker. Ik weet zeker dat als hij drie man voorbij wil dribbelen, dat hij dat nog steeds kan en zou doen. Maar ja, het voetbal van nu is passen, passen, passen."

De Vrij en Wijnaldum maken zich met Oranje op voor de kraker tegen Frankrijk vrijdagavond om 21.00 uur. De verdediger wordt wederom in de basis verwacht bij het Nederlands elftal. Ook Wijnaldum zou zomaar aan de aftrap kunnen staan.